Kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak az Arconic-Köfém székesfehérvári gyárában

2023. május 23. – 22:14

Másolás

Vágólapra másolva

Kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak kedden délután az Arconic-Köfém székesfehérvári gyáregységében, miután a hétfői bértárgyalási forduló is eredménytelennek bizonyult.

A gyár dolgozóit a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetség (VDSZ) képviseli. A szakszervezet elnöke, Székely Tamás a Telex kérdésére azt közölte, hogy a sztrájk eredményeként a két termelő egység teljesen leállt. „Az ott dolgozók kiálltak magukért. A résztvevők számának összesítése zajlik, de a fizikai dolgozó körében 90 százalék feletti volt a két műszakra vetítve a részvétel. A szellemi dolgozók esetében ez nem mondható el, de jelentős létszámban home office-ban dolgoznak. A munkáltató azt találta ki az ő esetükben, hogy ha sztrájkolni akarnak, akkor jöjjenek be a székesfehérvári irodájukba” – mondta.

Székely szerint a figyelmeztető sztrájk sokkolta a munkáltatót, és a korábbi tárgyalási stílus 180 fokos fordulatot vett. „Látva a dolgozók támogatását és elszántságát a kedd délutáni tárgyalás során, én látok reményt a munkabéke visszaállítására és a megállapodásra” – tette hozzá.

Ha viszont nem lesz megállapodás, akkor a VDSZ elnöke szerint jöhet a határozatlan idejű sztrájk, ami sokkal komolyabb kárt okozhat, mint amiről a vita zajlik. „De ennek az esélye most kisebb, mert van remény” – mondta Székely.

A kialakult helyzet előzménye, hogy a cég március 1-jén egyoldalú, 10,8 százalékos bérfejlesztést hajtott végre, ezt azonban a dolgozók nem fogadták el, és további 5,5 százalékos egységes alapbéremelést követeltek a magas infláció és a megnövekedett megélhetési költségek miatt – írta a VDSZ közleménye, amelyben kiemelték, hogy a követelések támogatottsága közel százszázalékos a több mint 800 fős dolgozói kollektíva körében.

A VDSZ szerint a bérkövetelés már csak azért is megalapozott, mert az alumíniumgyártással foglalkozó cégnek az utóbbi évben jelentős nyeresége volt. Azt is hozzáteszik, hogy a világ legnagyobb fémipari befektetője, az Apollo nemrég vételi ajánlatot tett az Arconic-Köfém százszázalékos tulajdonrészére.

Az Arconic csaknem három évtizeddel ezelőtt kezdte meg működését Székesfehérvárott. A vállalat napjainkban Európa egyik vezető alumínium-hengerművét üzemelteti, termékek széles körét kínálják az ipari és szállítmányozási piacok számára.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!