Döntött az MNB: a tavalyi brutális emelések után most először csökkentik az irányadó kamatot

2023. május 23. – 14:08

Döntött az MNB: a tavalyi brutális emelések után most először csökkentik az irányadó kamatot
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke előterjesztőként felszólal az MNB 2021. évről szóló üzleti jelentése és beszámolója, valamint az MNB 2021. évről szóló határozati javaslat együttes általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. március 8-án – Fotó: Kovács Attila / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Frissítés: 1 százalékponttal 17 százalékra csökkentette az irányadó kamat szintjét a Magyar Nemzeti Bank – jelentette be Matolcsy György jegybankelnök. Sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy a céljuk az infláció letörése, amely még távoli cél, de szerinte a munkájuk eredménye már látszik. Az alapkamat csökkentése a következő időszakban nem várható.

Matolcsy szerint a magyar infláció sokkal magasabb, mint a térség többi országában, ennek az egyik oka a kormányzat túlköltekezése, a másik az ársapkák bevezetése. Azt javasolták a kormánynak, hogy az ársapkákat vezessék ki.

Korábban írtuk: A monetáris tanács nem változtatott az alapkamat 13 százalékos szintjén keddi kamatdöntő ülésén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közleményéből. A kamatfolyosót viszont tovább szűkítette, a felső szélét 20,5 százalékról 100 bázisponttal, 19,5 százalékra csökkentette, az alsó széle maradt 12,5 százalék. Az irányadó kamat alakulása délután 3-kor derül ki, amikor Matolcsy György sajtótájékoztatót tart majd.

A Portfolio hétfői gyűjtése szerint több gazdasági mutató is az irányadó kamat csökkentésére utalt, így a márciusi külkereskedelmi többlet, a folyó fizetési mérleg többlete és a csökkenő energiaárak. A csökkentéssel szemben egyedül az állt, hogy a forint árfolyama az utolsó napokban valamennyire megroppant, az euró ára a 368-as szint körülről 375 köré emelkedett.

A Portfoliónak nyilatkozó közgazdászok szerint a következő hónapokban fokozatosan a 13 százalékos alapkamat szintjére csökkentik az irányadó kamatot, majd év végére elkezdődhet annak a csökkentése is. Ők a jövő év végére 4,5-6 százalékos kamatszintet jósolnak.

Mi is ez a kamatszint?

Az irányadó kamat azt a kamatszintet jelöli, amelyen az MNB valójában a legtöbb pénzt leköt. Ez tavaly ősz óta az egynapos betéti gyorstender: ennek részeként egy napra (24 órára) lehet pénzt adni a jegybanknak, ami után ők 18 százalék kamatot fizetnek (pontosabban a 18 százalék 1/365-öd részét). Az alapkamat csak 13 százalék, de mivel a gyakorlatban nem ezen kötik le a pénz nagy részét, ennek inkább szimbolikus jelentősége van.

A közgazdasági nagykönyvek szerint a jegybankok a kamatszintet azért változtatják, hogy az infláció alakulását befolyásolják. Ha magas az infláció, akkor emelik az alapkamatot, ami lassítja a gazdaságot, a beruházásokat és visszaszorítja a fogyasztást, ami miatt lassul a drágulás is.

Ennek megfelelően kezdte el az MNB 2021 őszén az infláció beindulásával párhuzamosan emelni a korábban egy százalék alatt tartott alapkamatot. Ez elvileg mérsékelte volna az inflációt, de az egy sor más ok miatt idén januárig csak nőtt, azóta pedig csigatempóban csökken. Kamatcsökkentés ebből a szempontból akkor logikus, ha az infláció érdemben mérséklődik.

A másik fontos tényező az euró-forint és a dollár-forint árfolyam. A kamatszint változtatásával ezeket az árfolyamokat is befolyásolni tudja az MNB, ha ugyanis nagyon nagy kamatot ajánlanak az egy napra hozzájuk betehető betétek után, akkor külföldieknek is megéri forintra váltani a pénzüket és a bankokon keresztül az MNB-be tenni azt.

Az MNB így tavaly ősszel brutálisan magas szintre, 18 százalékra emelte az irányadó kamatot, ami miatt azóta 430 forint körülről 375 forint körülre csökkent egy euró ára. A jegybanknak akkor logikus érdemben kamatot csökkentenie, ha úgy látják: az infláció is mérséklődik, és a forint árfolyama is stabilan beáll egy szintre.

Arról, hogy mi is ez az egész az MNB-vel, az alapkamattal, meg az irányadó kamattal, itt olvashat többet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!