A Mol megtette kötelességét, a Mol vehet

2023. május 17. – 19:13

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság jóváhagyta a Mol szlovéniai terjeszkedési terveit, miután a magyar energetikai nagyvállalat teljesítette az ahhoz elvárt feltételeket – derül ki a Bizottság honlapján közzétett tájékoztatásból. A brüsszeli döntéssel egy csaknem két éve tartó tranzakció zárulhat le.

Mint korábban megírtuk, a Mol még 2021 júniusában jelentette be, hogy felvásárolja az OMV Slovenija 92,25 százalékát. Mivel a maradék 7,75 százalékos részvénycsomag a szintén Mol-érdekeltségbe tartozó horvát INA-é, a magyar vállalat lényegében kizárólagos tulajdonosa lesz a cégnek.

A felvásárláshoz szükséges uniós jóváhagyás feltétele viszont az volt, hogy a Mol a meglévő benzinkúthálózatának egy részétől megváljon, különben nagyon koncentrált, két szereplőre koncentrálódó verseny alakult volna ki. A Mol ezért még márciusban adásvételi szerződést kötött a Shell-lel 39 szlovéniai benzinkútra, eladva az addig 53 töltőállomásból álló hálózata majdnem háromnegyedét.

Ezzel viszont elhárult az akadály az OMV szlovén cégének felvásárlása elől – de úgy, hogy az INA 33 százalékra növeli az eddigi 7,75 százalékos részesedését –, amivel nyomban 120 benzinkút kerül a tulajdonukba. Az OMV Slovenija 120 töltőállomása három különböző márkanév alatt működött eddig (OMV, Euro Truck és Avanti/DISKONT). Azt még nem tudni, hogy a 120 kút milyen márkanéven fog üzemelni, egyharmad-kétharmad arányban megoszlanak-e az INA és a Mol nevek, vagy sem (az eddigi 53-ból 48 futott Mol Slovenija és 5 INA néven).

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!