A Mol eladta 39 szlovéniai benzinkútját, hogy megvehessen helyettük 120-at

2023. március 14. – 11:29

Másolás

Vágólapra másolva

Fel kell készülniük némi változásra azoknak, akik Szlovéniában járva vagy az országon átautózva Mol-kutakon szoktak tankolni. Az eddig 53 kútból álló Mol-hálózat ugyanis jócskán átalakul a közeljövőben.

A Mol már 2021 júniusában bejelentette, hogy felvásárolja az OMV Slovenija 92,25 százalékát. Ezzel lényegében a magyar cégcsoport száz százalékban irányítani tudja a szlovén céget, mivel a maradék 7,75 százalékos részvénycsomag a szintén Mol-érdekeltségbe tartozó horvát INA-é. Csakhogy a tranzakcióhoz szükséges uniós jóváhagyás feltétele az volt, hogy a meglévő hálózatának egy részétől viszont meg kell válnia.

Ennek jegyében jelentette be kedden a Mol, hogy március 9-én, azaz múlt csütörtökön adásvételi szerződést kötött a Shell-lel 39 szlovéniai benzinkútra.

A cég közleménye szerint ez kulcsfontosságú pontja annak, hogy az Európai Bizottság (EB) kedvező döntést hozzon a Mol által kezdeményezett felvásárlásról. „A Mol csoport a lépéssel megerősíti elkötelezettségét a piaci versenyképességre vonatkozó EB által támasztott valamennyi követelmény teljesítése mellett, és kifejezi készségét az átvételi folyamat lezárására a következő hónapokban” – írják.

Az OMV Slovenija 120 töltőállomásból álló kiskereskedelmi hálózatával az ország második legnagyobb üzemagyag-forgalmazója, amely három különböző márkanév alatt működik: OMV, Euro Truck és Avanti/DISKONT. Az INA a Mollal kötött szerződés értelmében 33 százalékra növeli a most 7,75 százalékos részesedését az OMV Slovenijában – írja az MTI.

Arról nem szól a közlemény, hogy a 120 kút milyen márkanéven fog üzemelni, egyharmad-kétharmad arányban megoszlanak-e az INA és a Mol nevek, vagy sem (az eddigi 53-ból 48 futott Mol Slovenija és 5 INA néven). Azt, hogy melyik kutaktól válik meg a Mol, szintén nem hozták nyilvánosságra. Ami biztos: az eddigi hálózatából 14 kút marad a Molé, amelyhez közvetve vagy közvetlenül még 120 csatlakozik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!