Egy év alatt negyven százalékkal drágulnak a strandbelépők

2023. május 9. – 13:39

Másolás

Vágólapra másolva

Többszöri, fokozatos áremelés után átlagosan 40 százalékkal lesznek drágábbak a főszezoni strandbelépők, mint egy éve ilyenkor – írja a Világgazdaság.

Balogh Zoltán, a Magyar Fürdőszövetség főtitkára a lapnak azt mondta, a január jól indult a fürdőkben, de utána jött a szokásos holtszezon, az első negyedév mérlege még 15 százalékos elmaradást mutat a Covid előtti időkhöz képest.

Bár a strandszezon még nem kezdődött el, fokozatosan nyitnak ki a fürdők, a kültéri, zömében termálvizes medencékben is egyre több a vendég. Pünkösdre már majdnem teljes kapacitással működnek majd a strand- és gyógyfürdők, június 17-étől pedig minden szolgáltatás és kültéri medence működik majd.

Idén viszont nemcsak a fagyi lesz drágább, az infláció hatása a strandbelépők árán is érződik majd.

A belépőjegyek ára több lépésben összességében 40 százalékkal drágul egy év alatt: tavaly június végéig nem emelhettek árat a fürdők sem, júliusban viszont – miután a jogszabály lehetővé tette – mindenhol legalább 20-25 százalékkal emeltek. Idén a főszezonban plusz 10-15 százalékos korrekcióra kell még számítani.

A strandbelépők ára 2 ezer forint fölé mehet idén, Budapesten a történelmi fürdőkben pedig már 10 ezer forinthoz közelítenek az árak – írja a Világgazdaság.

Balogh szerint a korábban egységes, ma már nagyon különböző árambeszerzési ár és a vízkezelő vegyszerek brutális drágulása, valamint a minimálbér és a garantált bérminimumhoz igazodás is jelentősen megnövelte a fürdők önköltségét, ezért is van szükség az áremelésre.

Április elején az MSZP is rájött, hogy idén nem lesz olcsó mulatság a strandolás, és bejelentette, hogy árstopot kellene bevezetni a strandbelépőkre is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!