Napelemesek, figyelem: ősztől kezdődhet meg a betáplálási korlátozás fokozatos megszüntetése

2023. március 31. – 21:42

Másolás

Vágólapra másolva

Péntek késő este megjelent rendeletében módosította a kormány azt a tavaly novemberi rendeletét, amely a háztartási méretű kiserőművek betáplálási szabályairól szól (a Magyar Közlöny itt olvasható, „A kormány 112/2023. [III. 31.] Korm. rendelete a veszélyhelyzet idején a háztartási méretű kiserőművek közcélú hálózatba történő feltáplálásának kérdéseiről szóló 413/2022. [X. 26.] Korm. rendelet végrehajtásának szabályairól” című jogszabályt keressék).

A rendeletet a kormány Brüsszelnek tett energetikai vállalásainak értelmében március 31-ig meg kellett alkotni – ezt a határidőt sikerült betartani (ebben a cikkünkben olvashat arról, hogy milyen energetikai vállalásaink voltak még.) A jogszabály többek között rögzíti, hogy – eltérően az előző rendelet előírásaitól – a 2022. november 1-je előtti igénybejelentések alapján megvalósított háztartási méretű kiserőművek a közcélú hálózatra az elosztói szabályzatban rögzített feltételekkel betáplálhatnak.

Lényeges pontja a rendeletnek, hogy a tavaly október 26-i, a betáplálás felfüggesztéséről szóló rendelettől eltérően azt mondja ki: a háztartási méretű kiserőművek közcélú hálózatba történő betáplálása ideiglenes felfüggesztésének megszüntetéséről az egyes áramkörök terhelhetősége figyelembevételével a kormány az Energiahivatal javaslatára rendeletben dönt.

A rendelet megjelenésével nagyjából egyidejűleg közleményt is kiadott az Energiaügyi Minisztérium, amely a változások főbb elemeit ismerteti. A közlemény szerint a háztartási méretű kiserőművekre bevezetett betáplálási korlátozás „akár részleges feloldására” elsőként a nyár végéig tesz javaslatot az Energiahivatal, így annak kivezetése – a kormányrendeletben rögzített menetrend szerint – előreláthatóan októbertől indulhat meg.

A minisztérium azt is ígéri: a későbbiekben háromhavonta ismétlődő felülvizsgálat célja, hogy egyre több, tavaly november óta telepített kiserőmű számára nyíljon meg a lehetőség a hálózati betáplálásra.

A közlemény kitér arra: az állami támogatásoknak köszönhetően nemzetközi összevetésben is kimagasló ütemben bővült a napenergia hazai hasznosítása: csak tavaly 1100 megawattal nőtt, így mára meghaladta a 4200 megawattot ez a kapacitás. A rendkívüli tempójú felfutást nem tudta azonos gyorsasággal lekövetni a villamosenergia-hálózat korszerűsítése, ezzel indokolja a szaktárca az ősszel bevezetett átmeneti korlátozást.

Az ideiglenes felfüggesztés további sorsáról az ellátási és hálózati helyzet alapos elemzése nyomán születhet döntés, ennek menetrendjét a pénteken megjelent kormányrendelet határozza meg. Az Energiahivatal az elosztók adatszolgáltatása alapján, az átviteli rendszerirányító Mavir álláspontjának figyelembe vételével készít elő javaslatot, első alkalommal idén augusztus végéig. A kormány ennek ismeretében dönthet majd arról, hogy hol tartja fenn és hol oldja fel a zárolást.

A cégek és szervezetek háromhavonta megismétlik feladataikat mindaddig, míg az ideiglenesen elrendelt betáplálási moratóriumot teljesen fel nem oldják. Ha az majd megtörténik, a hálózati engedélyesek akkortól egyedileg dönthetnek egy adott áramkör átmeneti zárolásáról, ha azt feszültségpanaszok indokolják, egyidejűleg tervet kell készíteniük a feloldáshoz szükséges intézkedésekről. A rendelet szerint a közcélú hálózatba táplálás lehetőségéről automatikusan értesítik majd a 2022. november 1. után üzembe helyezett termelő egységek üzemeltetőit.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!