Pár napja maradt a kormánynak, hogy teljesítsék a Brüsszelnek tett energetikai vállalásaikat

2023. március 28. – 10:56

Másolás

Vágólapra másolva

Március 31-ig egy sor megújuló energiás vállalást kell teljesítenie a kormánynak ahhoz, hogy biztosan hozzájuthassanak az 5,8 milliárd eurónyi befagyasztott támogatáshoz – írja a Hvg.hu.

A kormánynak már csak pár napja maradt arra, hogy bemutassa, társadalmi egyeztetésre bocsássa és hatályba léptesse azokat a vállalásokat, amiket az elmúlt hónapokban azért tettek az Európai Bizottságnak, hogy hozzáférhessenek a helyreállítási terv és az operatív programok pénzeihez.

A vállalásokban hangsúlyos szerepet kaptak a megújuló energia elterjedését segítő intézkedések, például a szélerőművek engedélyezése és a napelemes kiserőművek hálózati betáplálás tiltásának felülvizsgálata. A Hvg.hu most összeszedte, hogy a kormánynak milyen ígéreteket kell teljesítenie ahhoz, hogy megnyílhasson az uniós pénzcsap:

  • Engedélyezik a szélerőműveket, eltörlik a teljesítményükre és magasságukra vonatkozó korlátozásokat, csökkentik a településektől való védőtávolságot.
  • Életbe lépteik azt a jogszabályt, amely olyan célterületet jelöl ki, ahol egyszerűsített engedélyezési eljárások mellett lehet szélturbinákat telepíteni.
  • Megteremtik a 0,5 megawatt feletti beépített kapacitású nap- és szélerőművek építési és környezetvédelmi engedélyének integrált elbírálását, az egyablakos ügyintézés lehetőségét, leegyszerűsítik a folyamatot, és 75 napban maximalizálják az elbírálás határidejét.
  • Megteremtik a lehetőségét, hogy egyszerű regisztrációval elindulhasson a legfeljebb 0,8 kilowatt beépített teljesítményű háztartási kiserőművek telepítse és üzembe helyezése, az engedélyezési időt pedig két hónapban maximalizálják.
  • Átláthatóbbá teszik a megújuló energiás erőművek hálózati csatlakozásának feltételeit.
  • A Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal hathavonta regionális alapon felülvizsgálja a háztartási méretű kiserőművek hálózati betáplálását tavaly október végétől korlátozó átmeneti intézkedést.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!