Felvásárolja a csődbe ment Silicon Valley Bankot a First Citizens Bank

2023. március 27. – 09:54

Másolás

Vágólapra másolva

A First Citizens Bank & Trust Company banki holding megvásárolja a csődbe ment Silicon Valley Bankot (SVB) annak összes betétjével és hitelével – írja az MTI az amerikai szövetségi betétbiztosítási társaság (FDIC) közleménye alapján.

A Silicon Valley Bank csődje után a betétesek védelme érdekében létrehozott Silicon Valley Bridge Bank 17 fiókja hétfőn már a First Citizens Bank & Trust Company tulajdonaként nyit ki.

A tranzakció magában foglalta a Silicon Valley Bridge Bank mintegy 72 milliárd dollárnyi eszközének a megvásárlását 16,5 milliárd dolláros kedvezménnyel. E mellett közel 90 milliárd dollárnyi értékpapír és egyéb vagyon marad csődgondnokságban. Az FDIC becslése szerint az SVB csődjének költsége a betétbiztosítási alapja számára körülbelül 20 milliárd dollár, amit később értékesíthet. Az SVB betétesek automatikusan a felvásárló bank betéteseivé váltak, és a betéteket a biztosítási limit erejéig továbbra is az FDIC biztosítja.

Március 10-én, a csőd bejelentésekor az SVB körülbelül 167 milliárd dollár összvagyonnal és mintegy 119 milliárd dollárnyi betéttel rendelkezett. Az SVB csődjéről, és az összeomlása nyomán kialakult globális bankpánikról ebben a cikkben írtunk részletesen.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy az SVB nagyjából 8,8 milliárd fontot érő brit részlegét a brit HSBC vásárolta fel mindössze 1 fontért. A felvásárlással több mint 3000 ügyfél 6,7 milliárd font értékű betétjét szerezte meg, ezzel az SVB elkerülte a fizetésképtelenséget.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!