A svájci UBS felajánlotta, hogy megvásárolja a bajba jutott Credit Suisse-t

2023. március 19. – 14:05

Másolás

Vágólapra másolva

A svájci bankóriás UBS vasárnap felajánlotta, hogy megvásárolja bajba jutott riválisát, a Credit Suisse-t. A Financial Times értesülései szerint a UBS egymilliárd dollárt ajánlott a csőd szélére sodródott bankért – írja a CNBC.

A svájci nagybank csütörtökön közölte, hogy 54 milliárd dolláros hitelt vesz fel a svájci központi banktól a likviditás és a befektetői bizalom megerősítése érdekében, miután részvényeinek zuhanása felerősítette a globális bankválsággal kapcsolatos félelmeket. Tavaly október elején írtunk arról, hogy veszélyes szintre fokozódott a csőd esélye az egyik legnagyobb svájci banknál.

A UBS ajánlata 7 milliárd dollárral kevesebbre értékeli a Credit Suisse-t, mint a pénteki záráskori piaci értéke. Ennek ellenére akár már vasárnap este aláírhatják az adásvételi szerződést – értesült bennfentes forrásoktól a Financial Times.

A lap szerint a UBS részvényenként 0,25 svájci frank (0,27 dollár) árat ajánlott, amelyet UBS-részvényekben fizetnek ki. A Credit Suisse részvényei pénteken 1,86 svájci frankon zártak.

A Credit Suisse nem kommentálta az értesüléseket.

A bank már korábban is veszteségek és botrányok sorával küzdött, a múlt héten a Silicon Valley Bank összeomlása és az amerikai Signature Bank bezárása után pedig a Credit Suisse árfolyama is zuhanni kezdett, március közepére történelmi mélypontra esett.

A globális bankpánikról a Telexen is részletesen írtunk. A Credit Suisse mérete és potenciális hatása a világgazdaságra sokkal nagyobb, mint az amerikai bankoké – emlékeztet a CNBS.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!