Kedd reggel is megrogyott a forint, 395 fölé ugrott az euró ára

2023. március 14. – 08:33

Másolás

Vágólapra másolva

Miután hétfőn a piaci pánikhangulatban hatalmasat gyengült a forint – az euró ára a múlt hét végi 380 forint közeli szintről 393 forintig emelkedett –, a kedd reggeli devizapiaci kereskedés újabb gyengüléssel indult.

A napot 392,99 forinton záró forint az első tranzakciókkal a 395-ös eurószintig gyengült, és aztán maradt is 394,8-394,9 forinton az euró ára. Ezen a szinten csaknem két hónapja, január második felében volt az árfolyam.

A pesti tőzsde részvényindexét is megviselte a piaci pánik, a BUX csaknem 3 százalékos mínuszban zárta a napot. Az indexet főleg az OTP húzta le, a bankpapírok árfolyama 550 forinttal 9700 forintra esett, ez 5,37 százalékos gyengülést jelentett.

A világgazdaságot várhatóan kedden is az amerikai bankpiac eseményei mozgatják. A hétvégén bekövetkezett az amerikai gazdaságtörténet második legnagyobb bankcsődje, lehúzta a rolót az addigi 16. legnagyobb pénzintézetnek számító Silicon Valley Bank.

Nem sokkal azután, hogy bejelentették: az amerikai állam mentőövet nyújt a csőd után (bár Janet Yellen pénzügyminiszter néhány órával korábban még ennek ellenkezőjéről beszélt), újabb bankbezárásról érkezett hír: a hatóságok ugyanis nem engedték kinyitni a New York-i székhelyű Signature Bankot, a kriptoipar egyik nagy hitelezőjét, hogy megakadályozzák a bankválság terjedését.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!