Kritikus helyzetben a budapesti székhelyű orosz kémbank, amelynek második legnagyobb tulajdonosa Magyarország

2023. február 27. – 08:04

Másolás

Vágólapra másolva

Szinte az összes likviditási tartalékát felélte a budapesti székhelyű, csaknem 50 százalékban az orosz, 25,27 százalékban a magyar állam tulajdonában lévő, rendszeresen kémbankként emlegetett Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) – értesült a Hvg.hu. A lap szerint az orosz–ukrán háború miatt bevezetett szankciók keretében zárolt pénzeszközei nélkül „a bankot a fizetésképtelenség veszélye fenyegeti, vagy kénytelen lesz már 2023 májusában átstrukturálni a kötvényeit”.

A bank menedzsmentjének december közepén „meglehetősen borúlátó”, „vészjósló” levelet küldött az egyik magas beosztású vezető. Ez a Hvg.hu birtokába került levél tanúsítja azt, hogy miután Oroszország megtámadta Ukrajnát, és csak Európában több tízmilliárd dollár értékben zárolt az Euroclear nevű szervezet orosz magánszemélyek tulajdonában lévő értékpapírokat, az IIB pénzeszközeit is zárolták. A levélben a banki vezető az idei első negyedévre „olyan súlyos hiányt prognosztizált, amit a hitelportfólió értékesítésével sem tudnának pótolni”.

Röviden: az IIB komoly bajban van a pénzeszközök befagyasztása miatt. Tavaly októberben még úgy tűnt, hogy a zárolt vagyon visszakaphatják, de a belga pénzügyminisztérium közbeavatkozott, mondván: a bank igazgatótanácsának „több tagja kapcsolatban áll az orosz kormányzattal, utóbbi pedig így ellenőrző befolyással bír az IIB-re”.

A bankot február 17-én kibertámadás is érte, a hekkerek megszereztek több levelet és egyéb banki dokumentumot, amik az IBB közleménye szerint hamisak, a Hvg.hu szerint viszont nagyon is valódiak. Az egyik dokumentum egy olyan levél, amelyben Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter lobbizik a belga pénzügyminiszternél, hogy oldják fel az IIB pénzeszközeinek zárolását. A lap kérdésére, miszerint ez a levél valódi-e, se Nagy Márton, se a belga pénzügyminisztérium nem reagált a cikk megjelenéséig.

A Nemzetközi Beruházási Bank pénzügyi nehézségei azért is lehetnek fontosak a magyar kormánynak, mert a bank második legnagyobb tulajdonosa a magyar állam. Sőt, miután februárban Bulgária is kiszállt belőle, már az egyetlen olyan tulajdonosa maradt, amely az Európai Unió tagja – tulajdonostársaink Oroszország mellett: Kuba, Mongólia és Vietnám.

A hekkerek által közzétett iratok között van egy olyan tervezet is, amely Szerbia bevonásával és Magyarország részesedésének a növelésével számol. A Hvg.hu felidézi: ez a forgatókönyv azért sem légből kapott, mert a háború kitörése után maga Szijjártó Péter nyilatkozott arról, hogy a többi kelet-közép-európai állam kilépése után Magyarország még jobban növelheti befizetését a Budapesten működő szervezet esetében. Hozzáteszik ugyanakkor: Gulyás Gergely a szombati kormányinfón (itt olvashatja percről percre tudósításunkat) az IIB-vel kapcsolatos kérdésükre úgy reagált: „nem tudom, hogy megmenthető-e” a bank, amely „rendkívül nehéz helyzetben van”.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerőseinek!

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!