Szijjártó Péter: A Bosch akkumulátorgyártást, logisztikát bővít Miskolcon

2023. február 17. – 11:40

Szijjártó Péter: A Bosch akkumulátorgyártást, logisztikát bővít Miskolcon
Szijjártó Péter a Bosch-csoport egy korábbi rendezvényén – Fotó: Filep István / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A Bosch 70 milliárd forintos beruházást jelentett be Magyarországon. Szijjártó Péter kiemelte: Magyarország az elektromos motorral hajtott kézi fűrészek exportjában a világranglista 6. helyén áll.

Csaknem 70 milliárd forintos beruházást jelentett be a Robert Bosch Power Tool Kft. Magyarországon, amelynek keretében 2024 végéig logisztikai központot hoznak létre, illetve bővítik a kéziszerszám- és akkumulátorgyártást Miskolcon – közölte a tárca tájékoztatása szerint pénteken Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A miniszter arról számolt be, hogy a német tulajdoni hátterű, hazánkban mintegy 20 ezer embernek munkát adó vállalat két fázisban megvalósuló projektjéhez az állam 10 milliárd forint támogatást nyújt. Beszédében kiemelte, hogy az elmúlt három évben példátlan módon kétszer is teljesen a feje tetejére állt a világgazdaság, Magyarország azonban nem pusztán jól vizsgázott a rendkívül nehéz időszakban, hanem tavaly egyenesen mesterhármast ért el. A kormányzati sikerpropaganda természetesen itt nem Fásy Ádám, Bunyós Pityu, Sláger Tibó népszerű slágerére, hanem a foglalkoztatottság, a beruházások és az export rekordjára utalt. A hatékony sikerpropaganda alapján ilyenkor a jó szelekció, hiszen a magyar gazdaság 2022-es évéről az infláció, a külkereskedelmi hiány és az árfolyamgyengülés hármasát is ki lehet emelni, de ez inkább egy kritikus mesterhármas lenne.

Egy olyan világelső autóipari beszállító cég életében, mint a Bosch, amely naponta mintegy 300 millió elemet gyárt le, nagyon meghatározó a logisztika, a kedvező munkamegosztás és az ellátási láncok működése, így a céget veszélyeztető „bezárkózás” után a Boschnak nagyon előnyös, hogy visszatért a globalizáció.

Na de térjünk vissza oda, hogy miért mi vagyunk a legnagyobbak, hej-hej!

„Magyarország egyfajta lokális kivétel abban a recesszióban, amely körülvesz minket. A siker alapja a beruházások ösztönzése, a világ egyik legversenyképesebb adórendszerének fenntartása, amelyek nyomán hazánk nyújtja a legvonzóbb beruházási környezetet Közép-Európában

– szögezte le a miniszter.

A miniszter elmondta: a Bosch 440 leányvállalattal rendelkezik a világ 60 országában, így különösen nagy eredmény, hogy a magyarországi fejlesztés mellett döntöttek. Kijelentette, hogy a cég beruházásai egyszerre szolgálják a kormány két célját, az újraiparosítást, illetve az elmozdulást a „Made in Hungary" felől az „Invented in Hungary" irányába.

Majd hozzátette, hogy Magyarország az elektromos motorral működő kézi szerszámok exportjában a világranglista 8. helyén áll, az elektromos motorral hajtott kézi fűrészek esetében pedig a 6. helyen. Végül arra is kitért, hogy Magyarországon a német cégek alkotják a legnagyobb beruházói közösséget, így tavaly csúcsot döntött a kétoldalú kereskedelmi forgalom is, amely már november végére elérte a 60 milliárd eurót.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!