Még a sok extraadóval együtt is rekordévet zárt a Mol

2023. február 17. – 08:05

Még a sok extraadóval együtt is rekordévet zárt a Mol
A Mol-csoport első lengyelországi benzinkútja – Fotó: Piotr Polak/MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Az olcsó orosz olaj, a magas energiaárak, a sok kormányzati elvonás és a 2022-es év üzemanyag-kereskedelmét meghatározó ársapka igazán vegyes mixet jelentett a Mol Nyrt. életében.

Csütörtökről péntek virradóra a Mol-csoport közzétette a negyedik negyedéves és így a 2022 egészére is érvényes riportját. A forgalmat a magas energiapiaci árak, az EBITDA-t (kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredményét) a jó finomítói marzsok és a diszkontált árú orosz olajbeszerzés, míg a nettó eredményt a sok különadó határozta meg.

Az értékesítés nettó árbevétele meghaladta a 9868 milliárd forintot (26,33 milliárd dollár) 2022-ben, az egy évvel korábbi 5959 milliárd forint (19,61 milliárd dollár) után.

A Mol-csoport EBITDA-ja 1773,9 milliárd forint (4,7 milliárd dollár) volt tavaly az előző évi 1071,9 milliárd forint (3,53 milliárd dollár) után.

A vállalatcsoport a tavalyi utolsó negyedévben 438,8 milliárd forint (1,074 milliárd dollár) tiszta EBITDA-t termelt, ami az előző negyedévinél 26 százalékkal alacsonyabb, 2021 utolsó negyedévében ugyanakkor 301,2 milliárd forintot (947 millió dollárt) tett ki az EBITDA.

Végül az már a sok elvonás hatása, hogy a Mol-csoport nettó eredménye nagyjából csak a fele lett az EBITDA-nak, 628,3 milliárd forint (1,66 milliárd dollár), ami az előző évi 526,1 milliárd forintot (1,74 milliárd dollár) így is meghaladta.

A Mol tavalyi évében elsősorban a második és a harmadik negyedév hozott brutálisan erős számokat, amikor a háború miatt az orosz olaj olcsó volt, az energiaárak magasabbak. A forgalmat és a nyereséget egyedül az ársapkák rontották, a Mol fő piacának számító Kelet-Közép-Európában az ársapkák és különadók EBITDA-t érintő becsült hatása mintegy 1,6 milliárd dollár volt 2022-ben.

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója így fogalmazott:

az ukrán háború és ellátásbiztonságra gyakorolt hatásai, a szabályozási környezet és a kiszámíthatatlan makrokörülmények példátlan kihívások elé állították a Molt. A tavaly elért kimagasló EBITDA még az extrém mértékű adók, ársapkák és szabályozói intézkedések mellett is lehetőséget biztosít a vállalat stratégiájában megfogalmazott transzformáció és fejlesztések végrehajtására.

Az elnök-vezérigazgató szerint a 2023-as év sem lesz könnyebb.

Ami pedig az egyes ágazatokat illeti, a kutatás és termelés (upstream) üzletág teljes éves EBITDA-ja a magas olajárak miatt elérte a 827,5 milliárd forintot (2,21 milliárd dollár), 47 százalékát adva a Mol-csoport egész éves eredményének.

A feldolgozás és kereskedelem (downstream) üzletág éves EBITDA-ja 848,4 milliárd forint (2,24 milliárd dollár) volt a jó finomítási teljesítménynek köszönhetően.

Egyedül a fogyasztói szolgáltatások EBITDA-ja feleződött meg a kelet-közép-európai árszabályozások miatt, ugyanakkor a növekvő értékesítés és a lengyelországi terjeszkedés valamelyest ellensúlyozta a negatív hatásokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!