Szalay-Bobrovniczky: Gyula és Békéscsaba lesz a haderőfejlesztés központja

2023. február 16. – 15:35

Szalay-Bobrovniczky: Gyula és Békéscsaba lesz a haderőfejlesztés központja
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter megcélozza a fegyvergyártási középhatalmi státuszt – Fotó: Mónus Márton / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a védelmiipar-fejlesztés egyik újabb lépésének nevezte a Satys PSP Hungary Zrt. francia–magyar vegyesvállalat megalakítását csütörtökön Gyulán. A cég az Airbus Helicopters Hungary felületkezeléssel foglalkozó partnere, a Békés vármegyei városban új gyáregységet is létrehoztak az Airbus-gyár mellett, tudósított az eseményről az MTI.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf közölte: a kormány hadfelszerelési gyártási kapacitást szeretne az országba hozni. Így érkezett Gyulára az Airbus, majd most annak partnercége, a Satys. Hozzátette: a haderőfejlesztési stratégia része, hogy Gyula-Békéscsaba térségéből kiindulva fejlesztik a haderőt, a légierőt. Ehhez csatlakozik a szakképzés, az egyetemi képzés, a K+F és az infrastruktúra fejlesztése is – közölte a tárcavezető.

Palkovics László, a vegyesvállalatot magyar részről létrehozó N7 Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Holding Zrt. vezérigazgatója is ott volt az ünnepségen. Az alkalmat kihasználva felvázolta a védelmi képességek fejlesztési stratégiájának három fontos pillérét. Ezek eszerint a saját tulajdonú cégek létrehozása; a hadiipari eszközök javítását, karbantartását végző cégek fejlesztése; és továbbá külföldi cégekkel technológiai partnerségek létrehozása.

Palkovics László emlékeztetett, a technológiai partnerségeknél Magyarország biztosítja a gyárak külső infrastruktúráját, a közműveket, a logisztikát; a partnerektől a tudást, a technológiát, a piacismeretet, a piaci hozzáférést és a vállalati kultúrát várják. Ennek eredményeként jött létre Zalaegerszegen a Rheinmetall harcjárműgyára, és tették le egy új lőszergyár alapkövét decemberben Várpalotán. A gyulai beruházás mégis kiemelkedik ezek közül, mert Magyarországon régóta nem volt repülőgépipar, az Airbus révén mégis felkerülhet az ország Európa légiipari térképére, mondta.

A francia tulajdonú Satys Group harminc éve az Airbus beszállítója, a cég felületkezeléssel foglalkozó partnere. A Satys 17 millió eurót invesztált a gyulai gyárüzem létrehozásába – mondta Christophe Cador, a Satys Group alapítója és vezérigazgatója. „Ez az egyik legnagyobb európai beruházás a légiiparban” – közölte.

Christophe Cador elmondta, a beruházás stratégiai fordulópontot jelent a négy kontinensen jelen lévő cégcsoport számára. Franciaország és Portugália mellett most már van üzemük Magyarországon is, ahonnan a Rajnától keletre fekvő piacokat kívánják ellátni. Ez egy lehetőséget jelent a cég számára a további bővülésre – jegyezte meg, hozzátéve, hogy a gyár folyamatirányítási rendszere, felületkezelési eljárásainak automatizálása révén „úttörő fontosságú” telephellyé lépteti elő Gyulát.

Mint írtuk, Lázár János, az Építési és Közlekedési Minisztérium vezetője szerint 2023-2025 között kevesebb lakás fog épülni, az infrastruktúra fejlesztése mellett azonban Magyarország intenzíven be akar szállni a fegyvergyártásba. Arról pedig, hogy fordult rá Orbán Viktor az ország felfegyverzésére, részletes elemzést itt olvashatnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!