Lemond a Waberer's igazgatósági tagságáról Wáberer György, miután a Tiborcz érdekeltségébe tartozó cég megvásárolta a részvényeit

2023. február 15. – 09:35

Másolás

Vágólapra másolva

Miután kedden kiderült, hogy a Tiborcz István érdekeltségébe tartozó BDPST megvásárolta Wáberer György részvénycsomagját, és ezzel a Waberer's többségi tulajdonosa lett, Wáberer György szerda reggel bejelentette, hogy lemond az igazgatósági tagságáról – írja a Portfolio.

A vállalat a BÉT-en tette közzé a lemondásról szóló nyilatkozatot. A közleményben Barna Zsolt vezérigazgató a Waberer’s nevében köszönetet mondott az alapító-névadó elmúlt két évben végzett munkájáért, és jelezte, hogy Wáberer György tapasztalataira, tanácsaira a jövőben is számítanak a növekedési tervek megvalósítása során.

Kedden a Waberer's közölte, hogy a BDPST-csoporthoz tartozó Merkport Zrt. és a High Yield Vagyonkezelő között 2023. február 13-án részvény-adásvételi szerződés jött létre: a BDPST-csoporthoz kerülhet Wáberer György teljes, 22,88 százaléknyi részvénycsomagja, amelyet a High Yield Vagyonkezelőn keresztül birtokolt. Wáberer György ezzel megvált a teljes, tulajdonában álló részesedésétől a Waberer's Internationalben.

A részvénycsomag több mint négymillió darab, egyenként 0,35 euró (körülbelül 135 forint) értékű törzsrészvényből áll, aminek az összértéke mostani árfolyamon körülbelül 546,5 millió forint.

A BDPST-csoport tulajdonosa Tiborcz István, a csoport 95 százalékos tulajdonában van a Merkport Zrt.

A csoportnak novemberben már 28,87 százalékos részesedése volt a Waberer'sben, ezt most a Merkport közel 50 (49,64) százalékra növelné.

A megállapodás megvalósulása hatósági engedélyekhez kötött, így a tranzakció csak a Magyar Nemzeti Bank és a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyását követően zárulhat.

Tiborcz tavaly nyáron szerzett 26,8 százalékos részesedést a Waberer'sben, miután megvásárolta a korábban Mike Ferenc tulajdonában lévő MHB Optimumot. Az ügylet decemberben zárult le, itt írtunk róla bővebben.

Egyre szélesebb a miniszterelnök vejének üzleti portfóliója, az ingatlanok és szállodák mellé előbb a pénzügyi szektorból vett érdekeltségeket (Gránit Bank, Diófa Alapkezelő), a Waberer's révén pedig a szállítmányozásból is.

A BDPST az MTI-nek küldött keddi közleménye szerint „a részvényvásárlással a Waberer's fejlesztheti a legkorszerűbb logisztikai technológiákra építő üzleti modelljét”.

A cég azt is közölte: „jelentős növekedési lehetőséget lát a logisztikai társaságban”, valamint azt, hogy „a BDPST meghatározó akar lenni minden belföldi iparágban és szolgáltatói területen, amely hozzájárul a magyar gazdaság megújulásához”.

A közlemény szerint a változás nem érinti a Waberer's operatív működését.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!