Van egy 700 000 forintos tippünk: ha babaváró hitelt szeretne, érdemes várni két hetet

2023. február 15. – 08:13

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint egy százalékponttal, 10 százalékról 8,85 százalékra csökken a babaváró hitel ügyleti kamatát meghatározó referenciamutató – hívja fel a figyelmet friss közleményében a Bank360.hu. Ez már a második hónap, amikor csökken a referenciakamat, ami

  • jó hír lehet azoknak, akik még csak tervezik a hiteligénylést, és még tudnak várni néhány hetet, de
  • rossz azoknak, akik decemberben már felvették a támogatott kölcsönt (esetleg azért, mert bizonytalan volt a folytatás).

Persze mindkét esetben csak akkor, ha a hiteligénylő esetleg elveszti a támogatást.

A babaváró hitel referenciakamata a januári folyósítások idején járt a csúcson, akkor 10,64 százalékos volt, míg 2019-ben végén alig 1 százalékon állt. Ha a vállalt gyerek megszületik öt éven belül, és a házaspár is együtt marad, akkor ez mindegy, hiszen a hitel kamatmentes marad. De ha valaki elveszíti a kamattámogatást, akkor nagy a különbség a büntetés összegében attól függően, hogy mikor vették fel a hitelt.

Az idén januárban igénylők a Bank360 számításai szerint azzal kalkulálhatnak, hogy ha öt éven belül nem születik gyerekük, akkor 6,6 millió forintnyi kamattámogatást kell majd visszafizetniük egy összegben, és a törlesztőjük is megugrik majd; pontos összeget még nem tudni, de a jelenlegi 45-46 ezer forint legalább duplájával számolhatnak. Akik mostanában terveznek szerződést kötni, és ezt ki tudják tolni márciusig, azoknak a támogatás elvesztése esetén 6,3 millió forint helyett mindössze 5,6 millió forintot kellene egy összegben visszafizetniük.

A támogatástól pedig könnyen eleshet a házaspár, ha valami mégsem a terveiknek megfelelően alakult: mivel a babaváró támogatás célja a gyermekvállalás ösztönzése, ha a vállalt gyermek a futamidő első öt évében mégsem születik meg, akkor büntetőkamatot kell fizetni. Vagyis az öt év letelte után vissza kell fizetni az addigi kamattámogatást, illetve a futamidő hátralévő részében is büntetőkamattal terhelve kell törleszteni.

Azok a párok is elveszítik a kamattámogatást, akik elválnak. Igaz, ha közben született gyerekük, akkor nem kell a már megkapott támogatást visszafizetni, csak a hátralévő futamidőre bukják a kamatkedvezményt, és fizethetik a magasabb, akár 100 ezer forint fölé emelkedő törlesztőket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!