Az agrárminiszter szerint hamarosan gond nélkül ki lehet vezetni az ársapkákat

2023. február 9. – 08:52

Másolás

Vágólapra másolva

Nagy István agrárminiszter szerint hamarosan gond nélkül ki lehet vezetni az ársapkákat – mondta a miniszter a Napi.hu-nak adott interjúban.

A miniszter úgy látja, az élelmiszer-infláció néhány hónapon belül túl lehet a csúcson, ami elsősorban annak köszönhető, hogy a mezőgazdasági termékek és az energia nemzetközi ára is mérséklődött. „Ez a folyamat pedig már megteremtheti az árrögzítés megszüntetésének lehetőségét úgy, hogy a kivezetéssel kialakuló piaci árak ne okozzanak már komoly költségnövekedést a lakosságnak” – mondta Nagy.

A kormány tavaly decemberben április 30-ig hosszabbította meg az élelmiszerárstopot „az elhúzódó háború és az elhibázott brüsszeli intézkedések következtében kialakult szankciós inflációra” hivatkozva. Nagy azt mondta, a kormány nem tervezi ennél előrébb hozni a szabályozás kivezetését, és a piac is erre a dátumra készül.

Nagy elmondta, hogy az alapvető élelmiszerek árának rögzítése nem piaci célokat szolgált, hanem szociális intézkedés volt, amely szerinte be is töltötte a szerepét, mivel az árstopos termék iránt – eltérő mértékben – 20-80 százalékkal nőtt a kereslet. Arról is beszélt, hogy szerinte a kormányzati intézkedések nem rengették meg a kiskereskedelmet, és garantálták, hogy a legalacsonyabb jövedelműek is meg tudják vásárolni az alapvető élelmiszereket.

A miniszter visszautasította azt a felvetést, hogy az ársapkák okoznák a többi termék árának drágulását, azt mondta:

„Visszautasítom azokat az elméleteket, hogy a többi termék árának emelése egy elkerülhetetlen lépés volt az üzletek részéről. A vásárlók előtt is világos, hogy az árrögzítés nem okozott akkora bevételkiesést, ami indokolta volna az összes többi termék árának ilyen mértékű emelését.”

„Egyértelmű, hogy az árstopos termékek helyettesítő termékeinek, például a 1,5 százalékos tejnek az ára az egekbe szökött, az akár 80-100 százalékos drágulást pedig biztosan nem indokolják a piaci folyamatok. Éppen ezért a versenyhivatal kiemelten vizsgálja, hogy az üzletláncok tudatosan, összehangolva hajtottak-e végre szélsőséges mértékű áremelkedést.

Ez az átfogó vizsgálat feltérképezi, hogy torzulhatott vagy korlátozódhatott-e a verseny az árstoppal érintett termékek esetében, illetve felmerülhetett-e bármilyen jogsértés, amely versenyfelügyeleti eljárást alapozna meg a szektor valamely szereplőivel szemben. Azt se felejtsük el, hogy a fogyasztóvédelmi hatóság is végzett ellenőrzéseket, ami 468 boltra terjedt ki, és csupán 99 üzletben nem találtak jogsértést. Nincs kibúvó az árstopszabályok alól, azok betartását a kormány továbbra is elvárja a kereskedőktől” – mondta az agrárminiszter.

Nagy szerint a tanulságot mindenképpen le kell vonni; ha a vizsgálatok alátámasztják a kereskedők tisztességtelen piaci magatartását, akkor olyan mértékű büntetést kell kiszabni, hogy soha többé ne fordulhasson ilyen elő – mondta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!