Tovább csökkent az egy számjegyű infláció az euróövezetben

2023. február 8. – 09:00

Tovább csökkent az egy számjegyű infláció az euróövezetben
Téliszalámik egy olasz csemegepultban – Fotó: Bakró-Nagy Ferenc / Telex

Másolás

Vágólapra másolva


Az euróövezet inflációja 2023 januárjában várhatóan 8,5 százalékra csökken a decemberi 9,2 százalékról az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat gyorsbecslése szerint.

Ami a leginkább felhúzza az inflációt, az az energia drágulása, mivel januárban 17,2 százalékkal drágult az előző januárhoz képest (a decemberi adat még 25,5 százalék volt). Ez követik az élelmiszerek, az alkohol és dohányáruk 14,1 százalékkal (a decemberben 13,8-ról nőtt), az ipari termékek (6,9 százalékra nőtt a decemberi 6,4-ről) és a szolgáltatások (4,2 százalék a decemberi 4,4 után).

És hogy mennyi volt a magyarországi infláció januárban? A KSH február 10-én reggel teszi közzé az adatokat, a teljes EU-s harmonizált árindex pedig február 23-ra várható.

Decemberben 24,5 százalék volt, ami több mint húszéves rekordot jelent, és a legmagasabb érték az Európai Unióban. A korábbi hónapokhoz hasonlóan az élelmiszerek (44,8 százalék) és a rezsi (55,5 százalék) drágult a legnagyobb mértékben, a havi drágulást a benzinárstop december eleji eltörlése is megdobta. Valószínűleg ennél már nem nagyon lesz sokkal magasabb, és az év közepétől várhatóan érdemben lassulni fog.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!