Felmentették Muskot a teslás tőzsdei csalásos perben

2023. február 4. – 07:39

Felmentették Muskot a teslás tőzsdei csalásos perben
Elon Musk elhagyja a San Franciscó-i bírósági épületet a Tesla részvényeinek befolyásolása miatt ellene indított per utolsó tárgyalási napján 2022. február 3-án – Fotó: Justin Sullivan / Getty Images via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az esküdtszék úgy döntött, nem kell kártérítést fizetnie Elon Musk Tesla-, SpaceX- és Twitter-vezérnek a Tesla részvényárfolyamának befolyásolása miatt, a milliárdost felmentették az ügyet tárgyaló San Franciscó-i bíróságon – írja a BBC. Musk üdvözölte a döntést:

„Hála az égnek, a nép bölcsessége győzött”

– írta a Twitteren.

Musk még 2018. augusztus 7-én állt elő a Twitteren – amely akkor még nem volt az ő tulajdona – azzal az ötlettel, hogy az (önvezető) elektromos autókat gyártó és tiszta energiában utazó Teslát kivezeti a tőzsdéről és kivásárol minden részvényest, mert egy nagybefektetőhöz, egy szaúd-arábiai alaphoz kerül a cég. Azt ígérte, hogy az akkori kereskedési árnál jóval többet, 420 dollárt fizet majd egy-egy részvényért.

A per alapja az a tweetje volt, amelyben azt állította, hogy a Tesla magántulajdonba vételéhez már „biztosított” a finanszírozás. Ez a részvényesek állítása szerint több milliós veszteségbe került, mert befolyásolta a tőzsdei mozgásokat. A bejelentésre hat százalékkal ugrott az árfolyam. Aztán kiderült, hogy nem vásárolja fel senki a Teslát, az árfolyam pedig gyorsan és nagyot esett, egy év alatt 38,5 százalékot.

Az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) 2018 szeptemberében emiatt meg is vádolta értékpapírcsalással Muskot, mert szerintük hamis és félrevezető információkat osztott meg az esetleges magántulajdonba vételről. A SEC szerint egyetlen befektetővel sem tárgyalt az átvétel részleteiről, míg a ralizó árfolyam piaci zavarokhoz vezetett a tőzsdén. A SEC 20-20 millió dollár megfizetésére kötelezte Muskot és a Teslát is, és legalább három évre le kellett mondania Musknak a vállalat vezetéséről.

De ez csak az ügy egyik szála volt, mert Musk és a Tesla igazgatótanácsának tagjai ellen a részvényesek csoportos polgári pert is indítottak. Ebben született most az a döntés, hogy Musknak nem kell kártérítést fizetnie.

A per során magát Muskot is meghallgatták, ő azt mondta, szerinte nem befolyásolta a tőzsdét. „Csak azért, mert tweetelek valamit, nem jelenti azt, hogy az emberek elhiszik, vagy ennek megfelelően fognak cselekedni” – mondta.

A Tesla egyébként épp jó szériában van: a hónapokig tartó zuhanás után úgy tűnik, a friss negyedéves pénzügyi jelentés megállította, sőt megfordította a Tesla körüli befektetői pánikhangulatot. Az elektromosautó-gyártó riportja szerint 440 ezer autót gyártott le és 405 ezret szállított ki a negyedévben, a bevétele 24 milliárd dollár, a nyeresége pedig 3,7 milliárd volt. Ezek az adatok a tavalyi számokhoz és az elemzői várakozásokhoz képest is jóval magasabbak, ami újra meghozta a bizalmat a tőzsdén a Tesla-részvények felé. A részvényárfolyam, ami egy év alatt 400 dollárról a 100 dolláros szintre zuhant, most nagyjából 180-ra kúszott vissza.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!