Elon Musk szerint nem befolyásolja a tőzsdét a tweetjeivel

2023. január 21. – 11:57

Másolás

Vágólapra másolva

Zajlik Elon Musk pere a San Franciscó-i bíróságon, amelyet feldühödött Tesla-részvényesek kezdeményeztek ellene. A Tesla-vezérigazgató pénteken azzal a 2018-as tweetjével kapcsolatban tanúskodott, amelyben azt állította, hogy a Tesla magántulajdonba vételéhez már „biztosított” a finanszírozás. Ez a részvényesek állítása szerint több milliós veszteségbe került, mert befolyásolta a tőzsdei mozgásokat, írja a The Guardian.

Musk azt mondta: „csak azért, mert tweetelek valamit, nem jelenti azt, hogy az emberek elhiszik, vagy ennek megfelelően fognak cselekedni”.

Musk a Twittert nevezte a kommunikáció legdemokratikusabb módjának, de elmondta, hogy tweetjei nem mindig hatnak úgy a Tesla részvényeire, ahogy várja.

Musk Twitteren állt elő azzal az ötlettel 2018. augusztus 7-én, hogy az (önvezető) elektromos autókat gyártó és tiszta energiában utazó Teslát kivezeti a tőzsdéről és kivásárol minden részvényest, mert egy nagybefektetőhöz, egy szaúd-arábiai alaphoz kerül a cég. Azt ígérte, hogy az akkori kereskedési árnál jóval többet, 420 dollárt fizet majd egy-egy részvényért. A bejelentésre mintegy hat százalékkal meg is ugrott az árfolyam. Aztán kiderült, hogy nem vásárolja fel senki a Teslát, az árfolyam pedig gyorsan és nagyot esett, egy év alatt 38,5 százalékot. Mindebből nyilvánvaló, hogy károkat okozott a részvényeseknek. Az egyik befektető, Timothy Fries elmondta az esküdtszéknek, hogyan veszített 5000 dollárt, miután Musk kiírta a fals információt.

Az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) 2018 szeptemberében emiatt meg is vádolta értékpapírcsalással, mert szerinte Musk hamis és félrevezető információkat osztott meg az esetleges magántulajdonba vételről. A SEC szerint egyetlen befektetővel sem tárgyalt az átvétel részleteiről, míg a ralizó árfolyam piaci zavarokhoz vezetett a tőzsdén.

A SEC 20-20 millió dollár megfizetésére kötelezte Muskot és a Teslát is, és legalább három évre le kellett mondania Musknak a vállalat vezetéséről. De ez csak az ügy egyik szála, mert Musk és a Tesla igazgatótanácsának tagjai ellen a részvényesek csoportos polgári pert is indítottak.

Idén áprilisban Edward Chen amerikai kerületi bíró egy gyorsított eljárás végén már igazat adott abban a részvényeseknek, hogy Musk félrevezette őket.

Musk nagyjából 30 percet beszélt a pénteki meghallgatáson, elmondta, hogy a cég milyen nehézségeken ment keresztül, amikor elküldte a tweetet. „Egy csomó Wall Street-i cápa azt akarta, hogy a Tesla megbukjon” – mondta, azokra a spekulánsokra utalva, akik arra fogadtak, hogy a Tesla részvényei be fognak esni.

Musk ügyvédje, Alex Spiro nyitóbeszédében azt mondta az esküdtszéknek, hogy Musk abban az időben valóban úgy vélte: a szaúdi támogatóktól kapott finanszírozás valós, és meg fog történni. A kiszivárogtatástól tartva Musk megpróbálta megvédeni az „átlagos részvényeseket” azzal, hogy elküldte a tweetet, amely valóban „technikai pontatlanságokat” tartalmazott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!