Egy nap alatt 11 milliárd dollárt keresett Elon Musk

2023. január 28. – 09:04

Másolás

Vágólapra másolva

A hónapokig tartó zuhanás után úgy tűnik, a friss negyedéves pénzügyi jelentés megállította, sőt megfordította a Tesla körüli befektetői pánikhangulatot. Az elektromosautó-gyártó riportja szerint 440 ezer autót gyártott le és 405 ezret szállított ki a negyedévben, a bevétele 24 milliárd dollár, a nyeresége pedig 3,7 milliárd volt. Ezek az adatok a tavalyi számokhoz és az elemzői várakozásokhoz képest is jóval magasabbak, ami újra meghozta a bizalmat a tőzsdén a Tesla-részvények felé. A részvényárfolyam, ami egy év alatt 400 dollárról a 100 dolláros szintre zuhant, most nagyjából 180-ra kúszott vissza.

Mindez elég jót tett Elon Musk pénztárcájának is, aki a Teslának nemcsak a vezérigazgatója, hanem az egyik fő részvényese is. A Forbes valós idejű milliárdos-adatbázisa szerint a tőzsdei rali miatt egyetlen nap alatt 11,2 milliárd dollárral nőtt a vagyona, amit most 181 milliárd dollárra becsül a lap. A világ leggazdagabb embere cím, amit tavaly vett át Musk az Amazon-vezér Jeff Bezostól, majd el is vesztett, azért még elég messze van: jelenleg az LVMH luxusmárka-birodalmat vezető francia Bernard Arnault büszkélkedhet ezzel, 214 milliárd dollárral.

A tőzsde hullámzása miatt a vagyonuk nagy részét a saját vállalatuk részvényeiben tartó cégvezérek sokszor nyernek vagy veszítenek milliárd dolláros nagyságrendű összegeket napok, vagy akár órák leforgása alatt. Gautam Adani indiai iparmágnás például éppen most bukott egy nap alatt bő 20 milliárdot. Csak hogy tudjuk hová tenni ezeket az összegeket: Mészáros Lőrinc teljes vagyonát 1 milliárd dollár körüli szintre becsülik.

Musk a Tesla feltámadását azzal kommentálta, hogy hatalmas teljesítmény ez a cégtől a 2022-es év gyártási és logisztikai kihívásai, illetve a magas kamatok mellett. Ez némileg ironikus annak tükrében, hogy a cég tőzsdei zuhanását részben az okozta, hogy a befektetőknek nem tetszett, hogy a cégvezér inkább a Twitterrel törődik a Tesla helyett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!