Mészáros Lőrinc vagyonának hússzorosát bukta el egyetlen nap alatt egy indiai milliárdos

2023. január 27. – 21:09

Mészáros Lőrinc vagyonának hússzorosát bukta el egyetlen nap alatt egy indiai milliárdos
Gautam Adani 2022. novemberben – Fotó: Indranil Mukherjee / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Közel 23 milliárd dollárt bukott el pénteken vagyonából Gautam Adani indiai milliárdos, miután egy shortolásra, vagyis a részvényárfolyam elleni fogadásokra szakosodott cég jelentést tett közzé az Adani-csoport zászlóshajójáról, az Adani Enterprisesról. A Hindenburg Research évtizedeken át folytatott számviteli csalással és részvénymanipulációval vádolta meg az Adani-csoportot, ennek következtében az Adani Enterprises részvényei pénteken közel 20 százalékkal estek, míg a csoport többi, tőzsdén jegyzett vállalatainak részvényei ennél is nagyobbat zuhantak, írja a BBC.

Az üzletember ezzel egyetlen nap alatt elbukta Mészáros Lőrinc 1,2 milliárd dolláros vagyonának majdnem hússzorosát.

Az Adani-csoport rosszindulatúnak minősítette a jelentést, de így sem tudta megfékezni a befektetők felháborodását, sem azt, hogy fejvesztve meneküljenek a csoport papírjaitól.

A cégcsoport így mintegy 50 milliárd dollárt veszített piaci értékéből, az ügyben India legnagyobb ellenzéki pártja vizsgálatot követel. Maga Gautam Adani sem járt túl jól, a minap még a világ harmadik leggazdagabb embere volt, mostanra már a hetedik helyre esett vissza a Forbes listáján, a lap szerinti több mint 96 milliárd dollárra becsült vagyonával.

A 60 éves Adani kikötőkbe, repülőterekbe, megújuló energiába és egyéb iparágakba történő befektetésekkel szerezte vagyonát, amely az elmúlt három évben cégei részvényeinek értékével arányosan szökött az egekbe.

  • Adani irányítja India legnagyobb kikötőjét, Mundrát,
  • 74 százalékban övé Mumbai nemzetközi repülőtere,
  • 2022-ben 10,5 milliárd dolláros befektetéssel India második legnagyobb cementgyártójává vált, és
  • 70 milliárd dollárt tervez befektetni a megújuló energiába, ezzel a legnagyobbá válni a világpiacon.

A milliárdost – mármint az indiait – régóta vádolják azzal, hogy hasznot húz a miniszterelnökhöz fűződő közeli kapcsolatából, de ő ezt tagadja.

Az indiai bankok és állami tulajdonú biztosítótársaságok mindenesetre szívesen adtak milliárdos kölcsönöket, és fektettek be az Adani-csoporthoz kapcsolódó vállalatokba. A cégcsoport közölte, hogy jogi lépéseket fontolgat a Hindenburg ellen.

És most vissza jó hírekhez, a fentebb említett Mészáros Lőrinc vagyona pénteken 500 ezer dollárral (a gyenge dollár miatt mindössze 180 millió forinttal) nőtt a Forbes listája szerint, ezzel ő a világ 2324. leggazdagabb embere.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!