Minimálisan befolyásolta az inflációt az euró bevezetése Horvátországban

2023. február 1. – 19:11

Másolás

Vágólapra másolva

Horvátországban a januári inflációról szóló első gyorsjelentés azt mutatja, hogy az euró bevezetésének nem volt jelentős hatása az inflációra – írja a Horvát Nemzeti Bank (HNB) adatai alapján az MTI.

„A mozgások januárban arra utalnak, hogy az euró bevezetésének viszonylag enyhe hatása lehet a teljes inflációra, ami összhangban van más országok tapasztalataival” – írja a HNB. A drágulások leginkább – más országokhoz hasonlóan – a szolgáltatásokban mutatkoznak meg. A horvát statisztikai hivatal szerdán közzétett becslése alapján

januárban átlagban 12,7 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak, mint tavaly ugyanebben az időszakban, decemberhez képest pedig változatlanok maradtak.

Havi szinten – tavaly decemberhez képest – az élelmiszerek, az alkoholmentes italok és a dohánytermékek 1,3 százalékkal, a szolgáltatások 1,1 százalékkal drágultak. Volt, ahol csökkenés is volt az árakban: az energia felhasználása nélkül előállított nem élelmiszeripari termékek ára 2,1 százalékkal, az energiáé pedig 1 százalékkal lett alacsonyabb. (Magyarországon decemberben 26 éves rekord dőlt meg, 24,5 százalék volt az infláció). A Horvát Nemzeti Bank hangsúlyozta, hogy az euró bevezetése utáni árnövekedések végső megítéléséhez meg kell várni januárt és az azt követő hónapok részletes adatait.

Horvátországban kéthetes türelmi időszak után, január 15. óta már csak euróval lehet fizetni a boltokban. Azt, hogy az emberek hogyan fogadták a váltást, ebben a cikkünkben mutattuk be.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!