Leminősítette Magyarországot az S&P

2023. január 28. – 00:16

Másolás

Vágólapra másolva

Az eddigi BBB-ről BBB mínuszra minősítette le a magyar adósságbesorolást a Standard & Poor's pénteken, írja a nemzetközi hitelminősítő honlapja alapján a Portfolio. Ezzel továbbra is a befektetésre ajánlott kategóriában, ennek a sávnak az alsó szélén maradt az S&P-nél Magyarország. A kilátás mellé az eddigi negatívról stabilra változott.

A Portfolio szerint indoklásában az S&P azt emelte ki, hogy a tartósan magas infláció, a forintárfolyam ingadozása és a külső nyomás miatt az MNB arra kényszerült, hogy szigorítsa monetáris politikáját konvencionális és nem konvencionális lépésekkel; a magas energiaárak, a bizonytalan gazdasági kilátások és emelkedő kamatkiadások a magas adósságállomány mellett nyomást helyeznek a költségvetésre; és továbbra is bizonytalan az uniós források sorsa.

Az S&P az új besorolás mellé az eddigi negatívról stabilra javította a magyar szuverén besorolás kilátását. A stabil kilátást alátámasztó tényezők között a cég kiemelte, hogy várakozása szerint a magyar gazdaság a következő két évben elkerüli a jelentősebb visszaesést és átvészeli az orosz–ukrán háború közvetett hatásait. A hitelminősítő azzal is számol, hogy a magyar kormány a következő néhány évben fokozatosan csökkenti az államháztartási hiányt.

Ez az előrejelzésük azon is alapul, hogy az orosz földgázszállítások általánosságban továbbra is fennakadás nélkül folytatódnak, és az uniós forrásokban nem lesz jelentős kiesés, legfeljebb csúszás a folyósításban. Ha azonban az EU-s források jelentősen csökkennek vagy az energiaszállítás bizonytalanná válik, az mind ronthatja a magyar gazdaság növekedési kilátásait és alááshatja a kormány deficitcsökkentő stratégiáját.

Az optimista forgatókönyv szerint akkor jöhet felminősítés, ha a magyar ikerdeficit a vártnál gyorsabban csökken majd, illetve, ha a gazdaság gyorsabb és erősebb kilábalást produkál, ebben az esetben a külső nyomás kezelhető lenne, írja a Portfolio.

Az S&P úgy számol, hogy a magyar gazdaság 2023-ban 0,3 százalékkal növekedhet, az éves átlagos infláció pedig 18,5 százalék lehet. Szerintük 4,2 százalék lesz a GDP-arányos deficit.

A Portfolio azt is hozzáteszi, hogy utoljára több mint tíz éve, 2012 októberében fordult elő, hogy a három nagy hitelminősítő valamelyike leminősítse Magyarországot. A Fitchnél BBB a magyar adósbesorolás, a Moody'snál pedig Baa2 (ezek azonos besorolásnak felelnek meg), az S&P most már ezeknél eggyel alacsonyabban van péntektől. Az S&P-nél szintén BBB- besorolású például Románia, India és Kazahsztán.

A három cég mindegyike 2016 óta a befektetésre ajánlott osztályzati sávban tartja nyilván Magyarországot. A Fitch egy héttel ezelőtt az addigi stabilról negatívra módosította a devizában denominált hosszú futamidejű magyar államadósság-kötelezettségek BBB szintű, befektetési ajánlású besorolásának kilátását.

A Pénzügyminisztérium a Fitch bejelentésére reagálva akkor arról írt, hogy megerősítette Magyarország befektetésre ajánlott besorolását a Fitch Ratings hitelminősítő, szerintük a veszélyes nemzetközi környezet miatt változtatta stabilról negatívra az adósbesoroláshoz tartozó kilátást, de a hitelminősítő pozitívan értékeli, hogy a kormány jelentősen csökkenti az államadósságot és az államháztartási hiányt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!