Decemberben csökkentek az élelmiszerek világpiaci árai

2023. január 6. – 12:57

Másolás

Vágólapra másolva

A tej és a cukor még mindig drágul, de a gabona, a hús és a növényi olaj már lefelé tart.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint decemberben az átfogó élelmiszeripari árindex 132,4 pont lett, ami 2,6 pontos (1,9 százalékos) csökkenést jelent novemberhez képest.

Az adat egyben 1,3 ponttal (1 százalékkal) alacsonyabb a 2021 decemberi értéknél is. Tavaly a FAO átlagos élelmiszerár-indexe 143,7 pont volt, 18 ponttal (14,3 százalékkal) magasabb 2021-hez képest. Már korábban is írtunk arról, hogy bár 2022 eleje még intenzív áremelkedést hozott, de utána globálisan már apadtak az árak, itthon ugyanakkor rakétaszerűen kilőttek.

Az index egy kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag – növényi olajok, gabonatermények, húsfélék, tejtermékek és cukor – nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.

Az index decemberi csökkenését a növényi olajok nemzetközi árának esése, valamint a gabona- és húsárak mérséklődése okozta, amit részben ellensúlyozott a cukor és a tejtermékek szerény drágulása. Azok a termékek, amelyek most élnek át egy globális fogyasztásrobbanást, mint például a tejtermékek a kínai piacon gyorsan növekvő keresletnek, nehezebben veszítenek az értékükből, mint azok, amelyek fogyasztása ellen divatos mozgalmak indulnak (hús).

A cukor ebből a szempontból kivétel, sokan szidják, de még mindig drágul. Akit a hosszabb trendek és érdekelnek, az a FAO honlapján tudja böngészni a számokat, és látni fogja, hogy összességében valóban a hús és a cukor értékelődik le, míg más, elsősorban növényi tápanyagforrások felértékelődnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!