Emelkedő gyógyszerárakat hozhat a kormány új különadója

2022. december 24. – 12:43

Másolás

Vágólapra másolva

Jelentős összegek folyhatnak be az államkasszába gyógyszergyártók tegnap éjszaka bejelentett különadójából, de – ahogyan az a többi ágazatra kivetett extraprofitadónál is történt – valószínűleg ennek is mi isszuk majd meg a levét, a gyártók pedig ráterhelik majd a plusz költségeket a vásárlókra.

A Portfólió számításai szerint a Magyarországon termelő gyógyszergyártók legújabb, árbevétel-arányos különadója százmilliárdokat hoz az államkasszába, amire szükség is van, hiszen – szintén a Portfólió számításai szerint – a költségvetésben még így is lehet egy jó 1000-1200 milliárd forintos elcsúszás az eredeti 3,5 százalékos hiánycélhoz képest.

A legnagyobb, itthon termelő gyógyszergyártó a Richter, a különadóban várhatóan ez a cég lesz a legerősebben érintett. A jogdíjbevételekkel korrigálva 30-33 milliárd forintnyi árbevételre lehet számítani tőle évente. A Richter után árbevétel alapján a Sanofi-Aventis, a Teva és az Egis áll a sorban, tőlük 86 milliárdos adóösszeg érkezhet az államkasszába. Az új adónemből akár 140-150 milliárd forint is összejöhet a költségvetési hiány enyhítésére. Érdekesség, hogy az adónemhez ezúttal nem kötött mentességet a kormány, vagyis már a legkisebb gyógyszercégeknek is fizetniük kell a legkisebb adókulccsal. Ez szokatlan a korábbi különadókhoz képest.

December elején, valószínűleg szintén hasonló célból, a Mol adóját is megemelte a kormány, a kabinet 95 százalékra emelte a Molnak azt az extraprofitadóját, amit a Brent és az Urál olajárak különbségén nyer. Ez az adó eredetileg 25 százalék volt, majd nyáron emelték meg 40 százalékra, amikor a hatósági áras tankolásra jogosultak körét lényegében a magyar forgalmival rendelkező, magánszemély tulajdonában lévő autókra szűkítették. A gyakorlatban ez azt jelentette, hogy mindazt a nyereséget, amit az orosz és a nyugat-európai olajár különbözetén a Mol megkeres, az olajcég helyett a kormány teszi zsebre. Ez a különbözet részben az oroszellenes szankciók hatása is, miközben a kormány azt kommunikálja, hogy a szankciók ártanak Magyarországnak. A számítások szerint ez jövőre 470-480 milliárd forintos pluszbevételhez juttathatja a költségvetést.

A gyógyszergyárakra kivetett extraprofitadó valószínűleg a vásárlókra is negatív hatással lesz, a cégek áremeléssel kompenzálhatják a kieső összegeket. A gyógyszergyártók ezt legegyszerűbben a nem vényköteles készítmények esetében tehetik meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!