Kis engedményt kaptak az otthonfelújítási támogatást igénylők

2022. december 23. – 09:04

Másolás

Vágólapra másolva

Három hónappal meghosszabbította a kormány az otthonfelújítási támogatás igénylésének határidejét, de csak kivételes esetekben – írja a Bank360.hu.

A Magyar Közlönyben csütörtök este jelent meg az otthonfelújítási támogatásról szóló rendelet módosítása, ami csak speciális esetekben teszi lehetővé a támogatás igénylését 2023. március 31-ig.

Így ha újabb módosítás nem történik az év végéig, akkor az eredeti elképzelésnek és szabálynak megfelelően csak 2022. december 31-ig lehet ezt a családtámogatást igényelni.

Az új rendelet a gyereket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról szóló jogszabályt két ponton módosítja. Ezek egyike méltányossági engedményt ad arra az esetre, ha a magzat elhalálozik, vagy halva születik a gyerek. Ha a szülők igazolják, hogy legkorábban a vállalkozási szerződés megkötésének vagy az első számla kibocsátásának napján a gyerek életben volt vagy a 12. hetét betöltött várandósság fennállt, akkor az otthonfelújítási támogatás igénylése 2023. március 31-ig nyújtható be.

A másik változtatás kimondja, hogy amennyiben az otthonfelújítás kizárólagosan vagy részben napkollektor, napelemes rendszer telepítése, cseréje vonatkozik, akkor a támogatás szintén 2023. március 31-ig igényelhető. Ebben az esetben a beruházás nem napelemre vagy napkollektorra vonatkozó részére csak akkor igényelhető a támogatás, ha arról a számlákat 2022. december 31-ig kiállították. Ennél az engedménynél további feltétel, hogy mellékelni kell az igényléshez a napkollektoros, napelemes munkálatok kivitelezésére vonatkozó, legkésőbb 2022. július 31-ig aláírt vállalkozási szerződést, és a 2022. szeptember 30-ig beadott hálózati csatlakozási igénybejelentésről szóló igazolást.

Több családtámogatás határideje is 2022. december 31-én jár le, ezért hetek óta megy a találgatás arról, hogy a kormány végül melyiket hosszabbítja meg. A jelenlegi szabályok szerint a falusi csok megszűnik az év végével, és egyelőre nem tudni, hogy a csok 2023-as megtartásának nyári ígérete vonatkozik-e erre a speciális támogatásra is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!