G7: 600 millió köbméterrel csökkent a magyar gázfogyasztás a fűtési szezonban

2022. december 19. – 10:47

Másolás

Vágólapra másolva

Az európai átlagnál hónapokkal később, de a rezsiemelés környékén végül Magyarországon is megindult az alkalmazkodás az új energiapiaci helyzethez, így az elmúlt három hónapban, a fűtési szezon kezdete óta több mint 600 millió köbméter gázt takarítottunk meg. Ez a G7.hu által összegzett adatokból derül ki.

Európában már év eleje óta, és egyre gyorsuló ütemben csökken a gázfogyasztás, igaz, január és április között az eltérés még csak 5 százalék körül volt, amit akár a hőmérséklet alakulása is indokolhatott. Májustól viszont egyre nagyobb a megtakarítás mértéke, ősz végén már 20 százalékkal kisebb volt a megszokottnál a fogyasztás.

Nálunk viszont március-áprilisban még nőtt is a gázfogyasztás. „Fordulatot a május hozott, ám ekkor ezt még elég egyértelműen az enyhe időjárás magyarázata (…) a májusi középhőmérséklet közel 18 fok volt, szemben az előző öt évben tapasztalt átlagos 15,5 fokkal”.

A G7 számításai szerint szeptember 23-a óta a napi magyarországi gázfogyasztás mindennap elmaradt a 2017-2021 közötti átlagtól. Naponta átlagosan 7 millió köbméterrel fogyott kevesebb gáz, ami „azt jelenti, hogy szeptember és december közepe között több mint 600 millió köbméter földgázt spóroltunk meg. Arányaiban ez közel 25 százalékos fogyasztáscsökkenés” – írja a lap.

A múlt héten a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) az októberi áramfogyasztási adatokat tette közzé. Azokon szintén az látszott, hogy a nyári rezsiemelés adott lökést az árammal spóroláshoz. Míg ugyanis az augusztus–októberi időszakban még 1,7 százalékkal volt alacsonyabb a magyarországi villamosenergia-felhasználás, mint az előző öt év azonos időszakának átlaga, októberben már 8,2 százalékkal kevesebbet fogyasztottunk, mint egy évvel korábban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!