December 16-ig kiderül, mennyi lesz a lakossági piaci energiaár

2022. december 1. – 10:03

Másolás

Vágólapra másolva

A legutóbbi, szerda esti Magyar Közlönyben megjelent a kormány legújabb rendelete a lakossági piaci ár meghatározásáról. Ebben az áll, hogy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnak (MEKH) a szolgáltatónak december 9-ig leadott adatok alapján öt napon belül meg kell határoznia a következő negyedévre, vagyis a 2023. január 1. és március 31. közötti időszakra vonatkozó árat. A rendelet alapján az árnak tükröznie kell a versenypiaci költségeket is.

Az eddig érvényben lévő nyári rendelet még arra utalt, hogy karácsony körül derülnek ki az árak, de a most módosított rendelet ezt korábbra hozta.

Október végén pár nap alatt szakadni kezdtek a gázárak, több gázzal kapcsolatos tőzsdei jegyzés is negatív tartományban zárt, vagyis egyes befektetők azért fizettek, hogy csak valaki vigye már el a földgázukat. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter november elején ezt a földgázpiac törvényszerűségeivel magyarázta és igyekezett hűteni a kedélyeket. „Mindenki nyugodjon meg, a jelenlegi alacsony gázárak a magyar beszerzési szerződésben is reflektálódni fognak” – mondta.

Hogy pontosan mennyit kell majd fizetni a lakossági átlagfogyasztás felett, az hamarosan kiderül, a Portfolio szerint viszont, felesleges abban reménykedni, hogy a kormány majd lazít a rezsiszabályokon, és nem mellesleg az MVM vesztesége jövő év végére elérheti a 2000 milliárd forintot. Ez az új energiaminiszternek, Lantos Csabának kulcsfontosságú lesz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!