Szijjártó: A jelenlegi alacsony gázárak a magyar beszerzési szerződésben is reflektálódni fognak

2022. november 3. – 13:16

Másolás

Vágólapra másolva

„Mindenki nyugodjon meg, a jelenlegi alacsony gázárak a magyar beszerzési szerződésben is reflektálódni fognak” – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy csütörtöki sajtótájékoztatón az ATV kérdésére.

Az eseményt a laoszi külügyminiszter, Szaleumxay Kommaszit budapesti látogatása miatt rendezték, de a közös sajtótájékoztató végén Szijjártó a magyar–laoszi kapcsolatokon túli kérdésekre is kitért. Ezek egyike volt a magyar gázbeszerzés ügye, amit a miniszter így vezetett fel: „Én most úgy látom, hogy mindenki fölcsapott földgázszakértőnek, és elképesztő megokosodás zajlik az ellenzéki oldalon.” Majd azzal folytatta, hogy ő másokkal ellentétben már látott közelről földgázbeszerzési szerződést.

Szijjártó ezután olyan alapvetésekről beszélt, mint hogy: „A földgázpiac működésének van egy törvényszerűsége. Az ár akkor a legmagasabb, amikor magas a kereslet. Mikor magas a kereslet? Amikor betárolási időszak van. Tehát augusztusban nagyon magas volt az ár, hát mondhatnám óriási csoda, hiszen betárolási időszak van. Mindenki akkor akar földgázt venni, mindenki akkor akarja betenni a földgázt a saját tárolójába. Tehát magas a kereslet, magas az ár. Aki a Közgázra járt, annak ez nem túlságosan meglepő.”

Arra a kérdésre, hogy akkor Magyarország mennyit fizet az orosz gázért, Szijjártó azt válaszolta: „A hosszú távú szerződések árazásában ez úgy néz ki – legalábbis vannak olyan hosszú távú szerződések, ahol ez úgy néz ki –, hogy egy bizonyos csúszással követi az aktuális tőzsdei árat. Tehát mindenki nyugodjon meg, a jelenlegi alacsony gázárak a magyar beszerzési szerződésben is reflektálódni fognak (…) Nyugodjon meg mindenki, minden ellenőrzés alatt van, a spot-piaci árak reflektálódnak a hosszú távú szerződésben.”

A gáz ára az elmúlt napokban nemcsak a háború kitörésétől kezdve számított időszakban van rekordalacsonyan, hanem egy-másfél éves viszonylatokban is. Október végén egy köbméterre vetítve 120 forint körül volt a legalacsonyabb jegyzés a tőzsdén.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!