Az alapvető élelmiszerek áfamentesek maradnak Lengyelországban

2022. november 29. – 17:44

Másolás

Vágólapra másolva

A lengyel kormány kedden úgy döntött, hogy a magas infláció miatt meghosszabbítja az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adójának felfüggesztését. Mateusz Morawiecki kormányfő szerint a február elseje óta érvényben lévő rendelkezés hatályát még legalább a jövő év első feléig fenntartják.

Lengyelországban a szabályozás keretében mentesülnek az általános forgalmi adó alól az olyan alapvető élelmiszerek, mint a húsok, tejtermékek, halak, zöldségek és gyümölcsök – írja az MTI. Lengyelországban egyébként a 0 százalékon kívül három áfakulcs van, a normál forgalmi adó 23 százalék, emellett van egy 8 és egy 5 százalékos kedvezményes kulcs.

A lengyel statisztikai hivatal adatai szerint októberben az infláció 17,9 százalék volt az előző év azonos hónapjához képest. Az élelmiszerek és az alkoholt nem tartalmazó italok ára ugyanebben az időszakban 20 százalékkal emelkedett.

Érdekességként: a magyar élelmiszer-infláció – szintén éves összevetésben – mostanra már 40 százalékon van. Ennek okairól, vagyis arról, hogy árstopok ide vagy oda, miért verjük az egész EU-t az élelmiszerek drágulásában, ebben az elemzésünkben olvashat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!