KSH: 7,7 százalékkal nőttek a beruházások a harmadik negyedévben

2022. november 28. – 09:30

Másolás

Vágólapra másolva

A harmadik negyedévben 7,7 százalékkal nőtt a beruházások volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva, és 1,9 százalékkal emelkedett az előző negyedévhez képest, írja az MTI a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentése alapján. Az első három negyedévben 7,7 százalékos volt a beruházások növekedése a múlt év azonos időszakához képest.

Az 1,9 százalékos negyedévi növekedésen belül az építési beruházások 4,5 százalékkal nőttek, míg a gép- és berendezés-beruházásoké 2 százalékkal csökkent. Éves összehasonlításban az építési beruházások 10,5, a gép- és berendezésberuházások 3,3 százalékkal emelkedtek.

Az élénkülést a háztartások és a vállalkozások dinamikus aktivitása eredményezte, miközben a költségvetés fejlesztései csökkentek. A meghatározó súlyú feldolgozóipari, valamint az energiaipari és lakásberuházások növelték, a szállítás, raktározáshoz, továbbá a mezőgazdasághoz kötődő fejlesztések visszafogták a nemzetgazdasági beruházásokat.

2022 harmadik negyedévében 4 százalékos volt a gazdasági növekedés Magyarországon, az infláció pedig meghaladta a 21 százalékot októberben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!