4 százalékos volt a gazdasági növekedés a harmadik negyedévben

2022. november 15. – 09:07

Másolás

Vágólapra másolva

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első becslései szerint 4 százalékkal bővült a GDP 2022 harmadik negyedévében, írja az MTI. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján 4,1 százalékos volt a növekedés az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Viszont az előző negyedévhez képest 0,4 százalékkal csökkent a gazdaság teljesítménye a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint.

Az első háromnegyed évben a gazdaság teljesítménye a nyers és a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint egyaránt 6,1 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit.

A növekedéshez szinte valamennyi nemzetgazdasági ág hozzájárult, leginkább az ipar és a piaci szolgáltatások. Az iparon belül különösen a közúti jármű gyártása, a számítógép, elektronikai és optikai termék gyártása, illetve a villamos berendezés gyártása, a piaci szolgáltatások közül pedig főként a szállítás, raktározás, valamint a szakmai, tudományos, műszaki és adminisztratív tevékenység bővülése volt jelentős. A mezőgazdaság jelentős visszaesése viszont fékezte a növekedést.

Varga Mihály pénzügyminiszter arról beszélt a Facebook-oldalán látható videóban, hogy várakozások felett teljesített a magyar gazdaság, az első háromnegyedévben látott 6,1 százalékos bővülés az egyik legkedvezőbb adat az uniós országok között. Szerinte ez is azt mutatja, hogy a magyar gazdaság továbbra is ellenáll a háború és a szankciók káros hatásainak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!