A karácsonyi vásárt rendező Fidesz-közeli cég is kedvezményes áron használhatja a Vörösmarty teret

2022. november 22. – 17:54

Másolás

Vágólapra másolva

Frissítés: Cikkünk megjelenése után az V. kerületi önkormányzat azt közölte, hogy a 90 százalékos kedvezmény megfelel a korábbi évek gyakorlatának. A fővárosi önkormányzat rendezvényszervező cége, a Budapest Brand Zrt. is 90 százalékos kedvezményt kapott a kerülettől. Hasonló mértékű kedvezményt kapott 2019-ben egy másik cég is, míg a főváros volt hogy ingyen adta a területet. „A Belváros Önkormányzata részéről tehát a karácsonyi vásár közterület-használata tekintetében évek óta változatlan a gyakorlat, függetlenül attól, hogy ki szervezi a vásárt, a díjbesorolás változatlan”- írták.

6 millió forintot, azaz négyzetméterenként körülbelül 4900 forintot fizet az V. kerületi önkormányzatnak a Vörösmarty téri karácsonyi vásárt megrendező AVB Kft. a közterület használatáért. Ezt azt jelenti, hogy az önkormányzat 90 százalékos engedményt adott a Fidesz-közelinek számító cégnek, írja a Szabad Európa. A lap információi szerint egyébként az önkormányzat saját tarifái szerint 54,5 millió forintba kerülne a tér használata a vásár ideje alatt.

A Szabad Európa beszélt több árussal is, akik azt mondták, hogy egymillió forintba kerül egy kisebb stand bérleti díja, és az áramfogyasztást is nekik kell fizetniük, ami több százezer forintos költség lehet. A nagyobb standok – ahol például ételt is árulnak – bérleti díja még ennél is több lehet. A Vörösmarty téren körülbelül 80 árus fér el, tehát a rendező cégnek többtízmilliós bevétele lesz a bérleti díjakból. Ebből természetesen lejönnek még a rendezéssel járó költségek.

A Szent István téren tartott karácsonyi vásárt is a Krskó Tibor érdekeltségébe tartozó cég rendezi. A Szabad Európa információi szerint ott 85 százalékos engedményt kaptak az önkormányzattól, így 11,5 millió forintot kell fizetniük a tér használatáért, ami 7195 forintos négyzetméterárat jelent. A bérleti díjak hasonlóan alakulnak a Bazilika előtt, mint a Vörösmarty téren.

A karácsonyi vásárt tavaly a főváros nonprofit cége, a Budapest Brand rendezte meg. Idén azért nem ők szervezik a vásárt, mert az állam elvette a Vörösmarty teret a fővárostól, majd pedig 99 évre használatba adta a fideszes vezetésű V. kerületi önkormányzatnak. A Budapest próbált tárgyalni a kerülettel, de nem sikerült megegyezniük a vásár ügyében. Nem rossz üzlet a karácsonyi vásárok rendezése: főváros nonprofit cégéhez tavaly 180 millió forint folyt be a bérleti díjakból.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!