A kormány még tovább működtetné Paks I.-et

Legfontosabb

2022. november 9. – 14:13

Másolás

Vágólapra másolva

Egy új parlamenti határozati javaslat szerint a kormány további 10-20 évvel meghosszabbítaná a Paksi Atomerőmű már működő blokkjainak üzemidejét. A javaslat benyújtója Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, előadója Palkovics László technológiai és ipari miniszter.

Paks I. négy blokkját a nyolcvanas években adták át, akkor 30 évre, de az akkori kormány 2005-ben 20 évvel meghosszabbította az üzemidejüket, így az első blokkot 2032-ben, az utolsót 2037-ben kellene leállítani. Az új javaslat ezt tolná ki még tovább, alapjáraton további 10 évvel, de ha a blokkok komolyabb felújításon esnek át, akkor akár 20 évvel is, így a negyvenes-ötvenes évekig kitolódna a működésük.

Az indoklás szerint erre azért is szükség van, mert az orosz gáztól való elszakadást Paks I. is segítené. Feltételezhetően emellett az is hozzájárult a javaslat megszületéséhez, hogy az erőmű bővítése, azaz Paks II. jelentősen lassabban halad a tervezettnél: a 2014-ben aláírt szerződések ellenére az erőmű még csak idén augusztusban kapta meg az engedélyt az alapozásra. Szeptemberben lemondott Süli János Paks II.-ért felelős államtitkár, az orosz–ukrán háború miatt pedig egyébként is akadozik az együttműködés az oroszokkal, az Európai Unió Oroszország elleni szankciói pedig előbb-utóbb az atomenergiát is érinthetik, ami további bizonytalanságot jelent.

A javaslattal kapcsolatban a 444 felidézi, hogy a kormány lépése azért is érdekes, mert az MSZP korábban többször is felvetette már az üzemidő-hosszabbítást, de akkor még azzal utasították el ezt a lehetőséget, hogy a hatályos jogszabályok nem adnak rá lehetőséget. Ha az országgyűlés elfogadja a javaslatot, akkor már adni fognak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!