Elon Musk eladott 4 milliárd dollárnyi Tesla-részvényt

2022. november 9. – 15:36

Másolás

Vágólapra másolva

Elon Musk eladott 19,5 millió Tesla-részvényt, összesen 3,95 milliárd dollár értékben – írja a Guardian. Mióta Musk 44 milliárd dollárért megvette a Twittert, közel 20 milliárd dollárnyi Tesla-részvényt adott el. Legutóbb augusztusban, és akkor azt mondta, hogy nem tervez többet eladni.

Még így is nagyjából 135 millió részvénye van a Teslában, ami – bár nem teljesített az elvárásoknak megfelelően – 3,3 milliárd dolláros profitot termelt a harmadik negyedévben. A Tesla részvényeinek értéke idén már nagyjából 46 százalékot esett, de közel 200 milliárd dolláros becsült vagyonával továbbra is Musk a világ leggazdagabb embere.

A 44 milliárdos Twitter-vásárlás egyelőre nem kimondottan zökkenőmentes: Musk szerint sok cég visszavonta a reklámjait az oldalról, és bejelentett egy fizetős szolgáltatást, aminek még indulás előtt jóval megfelezte az árát.

A Twitteren eddig is szerezhetett kis kék pipát a neve mellé az ember, ha elég követője volt és bizonyította a személyazonosságát. Ennek az volt a lényege, hogy lehetett látni, hogy valóban a New York Times vagy a Fox News tweetel-e valamit, és nem csak egy kamuoldal próbálja meg magát kiadni valamelyik nagyobb médiumnak, politikusnak, színésznek, sportolónak.

Az új Twitter Blue keretein belül 8 dollárért bárki vehet majd egy ilyen kis pipát, de nagyon fontos kiemelni, hogy ezzel nem jár a személyazonosság hitelesítése. Egyes politikusok, nagyobb médiumok, üzleti partnerek és néhány közszereplő hitelesítheti majd csak a személyazonosságát, és ők kapnak egy „Official” plecsnit a nevük alá.

Ez Musk szerint erősíti a szólásszabadságot (amíg nem őt kritizálják vagy parodizálják), de jogvédők szerint sokan félreérthetik majd, hogy a kis kék pipa már nem egyfajta hitelességet jelent, hanem csak annyit, hogy a felhasználó kifizet havi 8 dollárt, de szó szerint bárki lehet.

A Twitter megítélésének az sem segített, hogy Musk az üzlet nyélbeütése után azonnal kirúgta a dolgozók nagyjából felét, majd sajtóértesülések szerint a Twitter volt, akit megpróbált visszavenni, mert kiderült, hogy az oldalnak szüksége van emberekre, akik dolgoznak rajta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!