Már kalkulátor is segíti a napelemes döntést

2022. október 29. – 16:45

Már kalkulátor is segíti a napelemes döntést
A drónnal készített felvételen a városháza épülete Jászárokszállás központjában – Fotó: Komka Péter / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Sok idő már nincs senkinek az előkészítésre. Az űrlapok megfelelő kitöltése mindenkinek a saját felelőssége, de egy frissen elkészített alkalmazás segítséget nyújthat benne.

Hazai fejlesztők olyan nyomtatványkitöltő és inverterkalkuláló programot készítettek, amely segíti az érdeklődőket a döntésben, hogy elindítják-e a napelem-beruházást, és így élnek-e a napelem nyújtotta előnyökkel. A programot Jakab Tamás, a CEU ILabban dolgozó startupcsapat vezetője mutatta meg a Telexnek.

A nyomtatványkitöltő ezen a linken érhető el.

Ebben az érdeklődők az engedélyeztethető napelemes rendszerről is pontos információkat tudnak szerezni árral, termékekkel és megtérüléssel.

Természetesen egy ilyen kalkulátor csak segítség lehet, az a beadók felelőssége, hogy tanulmányozzák, hogy valóban pontosan megfelelnek-e az előírásoknak, de reméljük, van akinek segít ez a program.

Mire érdemes figyelni?

Az érdeklődők tájékoztatásából eddig talán kevésbé volt hangsúlyos, hogy aki ma benyújtja a HMKE-kérelmét, annak az összes határidő betartásával 15 hónapos időtartam áll rendelkezésre a beruházás megvalósítására. (Háztartási méretű kiserőműnek [HMKE] nevezzük azokat a kisfeszültségű hálózatra csatlakozó kiserőműveket, melyek csatlakozási teljesítménye nem haladja meg az 50 kVA-t.)

Az is hiányzott a kommunikációból, hogy a korábbi gyakorlat és a szolgáltatói szabályzatuk is az, hogy csak olyan teljesítményre adnak ki HMKE-hozzájárulást, ahol a kérelmezett napelemrendszer inverterteljesítménye nem nagyobb, mint a jelenleg rendelkezésre álló teljesítmény. Ennek a szabálynak az ismerete segíthet elkerülni a hibás kérelmeket.

A napelemes cégek szintén nem hangosítják fel azt az információt, hogy ha az adott ingatlanban csak 1 fázis áll rendelkezésre, maximálisan 2,5 kW teljesítményű inverterre ad a szolgáltató HMKE-hozzájárulást. Ez a helyzet áll fenn az érdeklődők többségénél.

Most „egyenes útra” van csak idő

Eddig a napelemes cégek beadatták az érdeklődőkkel a bővítési kérelmet, aminek beadására csak a szolgáltató által jogosított villanyszerelő jogosult. A cégek és ügynökeik korábbi gyakorlata az volt, hogy miután megtörtént a hálózatbővítés, egyben adták be a HMKE igénybejelentőt és ezzel együtt a csatlakozási terveket, hogy ezzel is gyorsítsák a folyamatot. Az engedélyezés ilyen módon történő összevonása üzletileg is jó volt számunkra, mert ezért (mintegy 50 ezer forintos) tervezési és engedélyezési díjat kérhettek el az ügyféltől.

A HMKE-igénybejelentés jogi környezete nem változott, pusztán most idő hiányában mindenki arra törekszik, hogy az igénybejelentés gyorsan beadható legyen.

Az 1 fázisú 2,5 kW-os rendszerekről eddig az volt a napelemes cégek kommunikációja, hogy azok nem érik meg a fogyasztónak, pedig egy ekkora, 2,5 kW inverter és 3,2 kW napelemes rendszer egy átlagos családi ház teljes villamos fogyasztását ki tudja váltani a szaldó típusú elszámolásban. A program mögött elrejtve van egy irányítószám-alapú szolgáltató (hálózat tulajdonos) kereső, mert a felhasználók számára már az ebben való kiigazodás is feladat.

A program mindenesetre nemcsak a szolgáltatói nyomtatványok kitöltésére szolgál, hanem számolja a rendelkezésre álló teljesítmények alapján az engedélyezhető napelemes rendszert, és választási lehetőséget is ad a felhasználónak, hogy a szolgáltató részére kötelezően megadandó invertertípust is kiválaszthassa az adott teljesítménynek megfelelően.

Ingyenes program extrákkal

A program egyszerű, nyilvános elérésű, bárki ingyenesen használhatja. A pdf-ben nyomtatott és a szolgáltatónak emailen beküldhető igénybejelentő mellett egy útmutatót is kap az ügyfél, hogy ezzel is megkönnyítse a rendszer a beadást.

Ebben az útmutatóban talál az érdeklődő egy linket a napelem-kalkulátorhoz is, ami abban egyedülálló, hogy abban bárki online kalkulálhatja a rendelkezésre álló teljesítményének a ház pontos helyének és a tető elhelyezkedésének megfelelő napelemes rendszert. A program az adott irányítószámnak megfelelő éves benapozási adatokkal számol. A programban választható termékek is vannak, online árat ad a termékekre, beleértve ebbe mindent, ami a rendszerhez kell és kalkulálja a telepítési díjakat is. Azt ajánlatként ki is nyomtathatja a programból az érdeklődő, de ennek semmilyen kötelező érvénye nincsen ránézve.

A kalkulátornak készül egy olyan verziója is, ami képes arra, hogy online kalkulálja az adott háztartás zöld átállásával kapcsolatos beruházásokat, beleértve ebbe a napelemes rendszert szaldó, bruttó vagy szigetüzemű megoldással.

Emellett az elektromos autóval elérhető megtakarításokat és az azokhoz szükséges töltőberendezést, a jelenleg a világban gyártott 240 elektromos autó adataiból számolva és talán legnagyobb újításként képes a fogyasztás, az ingatlan és a jelenlegi fűtési rendszer egyszerű felmérésével hőszivattyús fűtési és hűtési rendszereket is kalkulálni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!