Provident: A magyarok 70 százaléka csökkenti a kiadásait, illetve pluszmunkát vállal

2022. október 28. – 10:39

Provident: A magyarok 70 százaléka csökkenti a kiadásait, illetve pluszmunkát vállal
Szirmák Botond, a Provident Pénzügyi Zrt. vezérigazgatója és Kubatov Gábor, az FTC elnöke az FTC Fradista leszek! című mesekönyvének bemutatóján – Fotó: Bruzák Noémi/MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Van, akinek egyáltalán nincs hova nyúlnia, de még a megtakarításokkal rendelkezők is csak 3 hónapig húznák jövedelem nélkül.

A Provident Pénzügyi Zrt. a saját ügyfelei körében végzett kutatást. Kiderült, hogy a megkérdezettek több mint felének le kellett már mondania valamilyen általa megszokott termékről vagy szolgáltatásról az elmúlt hónapokban. Jelentős részük elkezdte csökkenteni a kiadásait, vagy plusz munkát vállal a növekvő költségei miatt.

Miközben a földgáz világpiaci ára jelentősen csökkent az augusztusi csúcshoz képest, az infláció még emelkedik Magyarországon. Idén különösen előtérbe kerül a pénzügyi tudatosság, mivel a kiadások jelentős növekedése miatt nehéz lesz növelni a háztartások pénzügyi megtakarításait.

„Felmérésünk azt mutatja, hogy a megkérdezettek jelentős része nem, vagy nagyon kevés megtakarítással rendelkezik. Mindezek mellett már most érzik a pénztárcájukon az egyre emelkedő árak hatását”

– mondta el Horváth Attila, a Provident Zrt. pénzügyi igazgatója.

Mint a cég írja, a lakosság pénzügyi tudatosságának és lehetőségeinek felmérése során tanulságos, helyenként döbbenetes eredmények születtek.

A megkérdezettek 75 százaléka csak maximum 3 hónapra elegendő megtakarítással rendelkezik, de 37 százaléknak egyáltalán nincs tartaléka. Egészen elképesztő, hogy a megtakarítással rendelkezők több mint fele készpénzben tartja azt, ami az infláció hatására folyamatosan veszít értékéből.

Arra a kérdésre, hogy miként tudnak védekezni az esetleges pénzügyi nehézséggel szemben, a válaszadók 70 százaléka mondta azt, hogy csökkenti a kiadását vagy plusz munkát vállal. A felmérésből kiderült, hogy a kiadás csökkentését főként kevesebb élelmiszer megvásárlásával, illetve a rezsiköltségek mérséklésével kívánják elérni. Ezt támasztja alá az is, hogy a ruházkodás és a szórakozás mellett az élelmiszerről mondtak le eddig a legtöbben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!