A kormány a napelemkrízis után máris 103 milliárd forintot fordít a villamosenergia-hálózat fejlesztésére

2022. október 28. – 14:28

A kormány a napelemkrízis után máris 103 milliárd forintot fordít a villamosenergia-hálózat fejlesztésére
Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára – Fotó: Komka Péter/MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány a villamosenergia-hálózat fejlesztésére, rugalmasabbá tételére 103 milliárd forintot fordít, ez 50 százalékos támogatási intenzitást jelent a cégeknek – mondta Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) energetikáért felelős államtitkára az MVM Démász Áramhálózati Kft. és az MVM Émász Áramhálózati Kft. projektjeit bemutató sajtótájékoztatón.

A Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM), valamint az MVM pénteken bejelentették, hogy olyan hálózatfejlesztési beruházásokba fognak, amelyek eredményeként 2026 tavaszáig az MVM Démász Áramhálózati Kft. területén legalább 456 megawattal, az MVM Émász Áramhálózati Kft. területén pedig legalább 238 megawattal nő a hálózatba fogadható új naperőművi termelőkapacitások volumene.

Miről is van szó?

A gazdasági életnek mindig vannak mantrái, ilyenek:

  • a válság egy lehetőség is,
  • a Covid legalább felgyorsította a digitalizációt,
  • az energiaválság legalább arra jó volt, hogy mindenki megismerte az energiaszámláinak az összetételét.

Hogy ez valóban így van-e, nehéz megítélni, de abban szinte biztosak vagyunk, hogy azért a magyar villamosenergia-rendszer működését, szereplőit még nem ismeri a legtöbb ember. Annak kapcsán, hogy az állam most sokat költ, bemutatjuk a rendszert, ha esetleg valakit ez mélyebben érdekel.

Korábban még az Index színeiben írtunk a piacról.

A lakosság partnerei

Ha valaki magánemberként áramot, vesz, akkor bárhol is él Magyarországon, régóta van egy olyan regionális szolgáltató, amely hatóságilag meghatározott áron, általános szerződési feltételek mentén, határozatlan időre szóló szerződés alapján szolgáltatja az áramot.

Korábban Magyarország látványosan hat régióra és hat korábbi áramszolgáltató oszlott, ezeket valaha így hívták, ez a szolgáltatási területük és itt van a központjuk:

  • ELMŰ – a főváros és környéke, Budapest
  • DÉMÁSZ – Dél-Magyarország, Szeged
  • DÉDÁSZ – Dél-Dunántúl, Pécs
  • ÉDÁSZ – Észak-Dunántúl, Győr
  • ÉMÁSZ – Észak-Magyarország Miskolc
  • TITÁSZ – Tiszántúl, Debrecen.

A nagy szétválasztás

Aztán a hat cégből 12 lett, és a már nem is így hívják a cégeket, de mielőtt ebbe belemennénk, a legfontosabb energiakereskedelmi szabályozás szerint az árampiacon „unbundling” történt az uniós elvárásoknak megfelelően, azaz jogilag külön cégekbe szétvált az energiakereskedelem és a hálózati elosztás.

  • A hálózatos cég olvassa le a mérőórát és ha meghibásodik a hálózat, ő végzi a karbantartást.
  • Az áramszolgáltatótól vesszük az áramot, ha az áram árával kapcsolatban van számlázási panaszunk, szerződést szeretnénk módosítani, mástól vennénk áramot, akkor e céggel, vagyis a kereskedővel kell felvennünk a kapcsolatot.

Hálózatos piac

A rezsiár miatt ma már a kereskedelmet az állam (MVM Next egységesítette), de a korábbi hat hálózatos cég (ELMŰ Hálózati Elosztó Kft, ÉMÁSZ Hálózati Kft., DÉMÁSZ Hálózati elosztó Kft., E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt., E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt., E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt.) elkezdtek egymássas üzletelni, cserélgetni, dealeket kötni, és az újabb változások révén ma a villamosenergia-szektorban három tulajdonos,

  • a német E.ON,
  • a Mészáros Lőrinc tulajdonába tartozó Opus-csoport
  • és az állami MVM üzemeltet hálózatot.

Ezek közül a hatból kettő, vagyis az államiak kaptak most forrást, ezek az említett MVM ÉMÁSZ és az MVM Démász.

Államtitkári tervek

Steiner Attila TIM-államtitkár most arról beszélt, hogy eredetileg a támogatási programot a helyreállítási alap uniós forrásaiból akarták finanszírozni, de mivel elhúzódnak a tárgyalások Brüsszellel, a kormány úgy döntött, hogy ezt előfinanszírozza.

A 103 milliárd forintos keretösszegből támogatásban részesül az átviteli elosztó társaság, a Mavir és a kisebb elosztó társaságok is. A Démász és az Émász fejlesztései körülbelül 35 milliárd forint támogatásban részesülnek, ezek révén 600-700 megawattnyi megújulóenergia-kapacitást tudnak majd a hálózathoz csatlakoztatni.

Az államtitkár úgy vélte, a hálózat rugalmassá tétele kulcsfontosságú tényező lesz a következő időszakban. A mostani projekt is arról szól, hogyan lehet a hálózat rugalmasságát növelni annak érdekében, hogy ahhoz minél több megújuló energiát termelő egység tudjon csatlakozni.

Az MVM szerint

Czepek Gábor, az MVM-csoport elnök-vezérigazgatója pedig elmondta, hogy a cégcsoporton belül az MVM Démász és az MVM Émász foglalkozik a villamos energia elosztásával, a két társaságnak a magyar elosztó piacon egyharmados részesedése van.

Az MVM által a helyszínen kiadott közlemény szerint az MVM Démász Áramhálózati Kft. és az MVM Émász Áramhálózati Kft. több mint 70 milliárd forint értékben fejleszti hálózatát. A projektekben a Démász által irányított konzorcium 23,266 milliárd forint, az Émász által irányított konzorcium 12,151 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásban részesül.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!