Hónapok óta várják a nagycsaládosok a gázszámlákat, október végére ígéri az MVM

2022. október 26. – 16:34

Hónapok óta várják a nagycsaládosok a gázszámlákat, október végére ígéri az MVM
Csővezeték az MVM Next Energiakereskedelmi (volt Főgáz) Zrt. telephelyén Kőbányán, a Salgótarjáni út 45. szám alatt.Fotó: Róka László / MTVA/Bizományosi

Másolás

Vágólapra másolva

Az nem egyértelmű, hogy az informatikai megoldás késik, vagy nem is volt egyértelmű a számlaszámítás matematikája, de a nagycsaládosok hónapok óta várakoznak.

„Olyan problémával keresem meg Önöket, amely valójában 26 ezer családot érint” – írta egy olvasónk, aki azt jelezte a Telexnek, hogy az MVM Next 2022 júliusa óta nem küldött neki semmilyen gázszámlát.

Mint emlékezetes, a nyári „rezsiébredés” egyik kritikus pontja volt, hogy a nagycsaládosok az átlagfogyasztáson túl milyen további kedvezményekre jogosultak. Erről itt találhat tájékoztatást, amelynek az volt a lényege, hogy a nagycsaládosoknak a kormányhivatalokban kell igényelniük a rezsicsökkentés által számukra biztosított további gázárkedvezményt, ugyanis az nem jár automatikusan.

Igen ám, de aki ezt megtette, később azzal szembesült, hogy nem érkezett hozzá számla (paradox módon olvasónk már a júliusi, vagyis a rezsiváltoztatás előtti számláját sem kapta meg).

Mint írta, a telefonos ügyfélszolgálat nem volt elérhető, emailre nem reagáltak, csak amikor már fogyasztóvédelmi eljárás indult, akkor érkezett válasz, amely szerint

„Az egyetemes szolgáltatás egységárai és a kedvezményes áron érvényesíthető mennyiség mértéke 2022. augusztus 1-jétől megváltozott, amely változás érintette a nagycsaládos kedvezmény érvényesítését is. Sajnálatos módon a nagycsaládos kedvezmény elszámolása során számlázási rendszerünkben nem várt hiba lépett fel, amelynek teljes körű kivizsgálása jelenleg is folyamatban van.”

A minket megkereső ügyfél attól tartott, hogy amennyiben a nagycsaládosok egyszerre fognak kapni több százezres számlákat, az nehézséget okozhat a családok büdzséjében.

Megkeresésünkre az MVM Next elismerte, hogy továbbra is fennakadás van, mint korábbi (október 11-i) közleményükre utaltak: „Az MVM Next folyamatosan fejleszti számlázási rendszereit annak érdekében, hogy ügyfelei kiszolgálása zavartalan legyen. Októberben (vagyis fogalmazzunk úgy, hogy október végén – a szerk.) megkezdődik a számlák kiküldése a társasházaknak, valamint a nagycsaládos ügyfelek számára és a többletkedvezmény érvényesítése a többgenerációs családi házban élő fogyasztói közösségek számláiban.”

Akik több számlát kapnak egyszerre, azok a feltüntetett határidőn túl december 15-ig kamatmentes fizetéssel élhetnek és részletfizetést is igényelhetnek.

Akiknek az elmúlt időszakban az MVM Next még nem állított ki számlát, a hamarosan érkező elektronikus számlaértesítőjükben vagy a számlaborítékban valóban egyszerre több számlát fognak kapni, amelyek fizetési határideje meg fog egyezni. Figyelembe véve, hogy ezek egyidejű befizetése jelentős anyagi teherrel járhat, az ügyfeleknek a számlákon feltüntetett fizetési határidőn túl lehetőségük lesz halasztott módon, 2022. december 15-ig rendezni ezeket.

A kamatmentes halasztott fizetés minden érintett ügyfélnek automatikusan biztosított lesz, nem kell külön igényelni. Aki ezen kívül részletfizetést is kérne, az az ugyfelszolgalat@mvm.hu e-mail címen tudja ezt megtenni.

A számlázási rendszer a gyógyászati segédeszközt igénybe vevők részére a rezsicsökkentett árat jelenleg még a 2523 kWh kedvezményes mennyiségig veszi figyelembe, abban a többletkedvezmény még nem jelenik meg. Mint a cég írta, a többletkedvezmény azonban természetesen nem veszik el, legkésőbb az elszámolási időszak végén elszámolunk ügyfeleinkkel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!