Cáfolja a Pénzügyminisztérium, hogy október végéig fenntartaná a kifizetési stopot a költségvetési szerveknél

2022. október 25. – 07:30

Másolás

Vágólapra másolva

Cáfolta a Pénzügyminisztérium, hogy – amint az cikkünk eredeti verziójában szerepelt – a kormány további két hónappal, az év végig meghosszabbítja az október 31-én lejáró kifizetési stopot a költségvetési szerveknél. Ez azt jelenti, hogy továbbra is csak a Pénzügyminisztérium engedélyével lehet a béreken kívül bármi mást kifizetni – írta a Hvg.hu, lapszemlénk megjelenését követően azonban a Pénzügyminisztérium azt közölte, hogy az

„értesülés kacsa, a HVG újságírója találta ki. A takarékossági intézkedés október végéig van hatályban, a kormány nem tervezi meghosszabbítani.”

Szeptember végén egy úgynevezett „2000-es” kormányhatározat jelent meg arról, hogy a kormány alá tartozó szervek – néhány tételtől eltekintve – október végéig nem fizethetnek ki lényegében semmit, ami nem bérköltség. „A kormány fegyelmezett, takarékos gazdálkodást rendelt el a költségvetési szerveknél, amellyel a szankciós energiaválságra válaszol. Szankciós felárakat kell fizetni a földgázért és a villamos energiáért, ezért amíg a szankciók életben vannak, addig a kormány takarékos gazdálkodást folytat” – indokolta akkor a döntést a Pénzügyminisztérium.

A Telex forrásai akkor úgy értékelték, hogy a rendelettel Orbán Viktor miniszterelnök „rendet szeretne vágni”, mert úgy érzi: a májusban elhatározott kormányzati kiadáscsökkentést elszabotálják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!