Elszálltak a hitelkamatok: már van 20%-kal kamatozó személyi kölcsön is

2022. október 19. – 08:35

Másolás

Vágólapra másolva

Sorozatban emelik kamataikat a nagyobb magyarországi bankok, követve a nemzeti bank döntéseit, amelyekkel előbb az alapkamatot emelte 13 százalékosra – ami 22 éve nem látott csúcsot jelent –, majd további 5 százalékpontos kamatemelést jelentő döntéseket is hozott múlt pénteken a monetáris tanács. Ez a múlt heti forintmentő lépés sok esetben még csak ezután fog megjelenni a kölcsönök árában, de a Bank360.hu összegzése szerint a szeptember végi alapkamat-emelés is jócskán megdobta a banki hitelkamatokat.

Aki nem emelt a hó elején, az megtette azóta, és olyan hitelintézet is van, amelyik már kétszer is hozzányúlt a kamataihoz októberben. A hóközi emelések során a lakáshiteleknél a bankok megelégedtek az 1 százalék alatt drágításokkal, de a személyi kölcsönöknél nem volt ritka a 2 százalékos emelés sem – írják.

Már a jelzáloghiteleknél is mind gyakrabban kerülnek a kamatok 10 százalék fölé. A személyi hiteleknél pedig már teljesen általánosnak tekinthetők a 14–18 százalékos kamatok. De például a jövőre MBH Bank néven összeolvadó bankholding bankjai, az MKB és a Takarékbank ügyleti kamatai 15,99 és 19,99 százalék közé emelkedtek.

Egyre több az akció is az általános hiteldrágulás miatt. Bár az összeállítás szerint az olyan kamatkedvezményes ajánlat, mint az UniCredité (10,8 és 16,32 százalék között szóródó személyi hitelek) ma már fehér hollónak számít, ugyanez a bank az új szerződőknek 30 ezres jóváírást kínál, valamint „Egy havi törlesztő visszajár” akciót is hirdetett. A MagNet Banknak a jelzáloghiteleknél kínál kedvezményt a tízéves kamatperiódusú kölcsönökre: aki legalább 500 ezer forint nettó jövedelmet tud igazolni, annak hitelösszegtől függően 2,63–3,63 százalékkal csökkentette a kamatot, amely így 8,99 százalék.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!