Három hónappal tovább üzemelhetnek a németországi atomerőművek

2022. október 17. – 20:21

Másolás

Vágólapra másolva

Mind a három, még működő németországi atomerőmű üzemidejét meghosszabbítják 2023 tavaszáig, mondta Olaf Scholz kancellár a Spiegel számolója szerint.

A szociáldemokrata politikus a két koalíciós partnere, a Zöldek és a liberálisok (FDP) közötti vitát lezárva közölte, hogy a három erőmű üzemidejét legfeljebb bő három hónappal, 2023. április 15-ig hosszabbítják meg, és az illetékes minisztériumoknak minél előbb el kell készíteniük az ehhez szükséges jogszabályokat.

Olaf Scholz erről levélben tájékoztatta Robert Habeck alkancellárt, gazdasági minisztert, a Zöldek politikusát, Christian Lindner pénzügyminisztert, az FDP elnökét és Steffi Lemke környezetvédelmi, fogyasztóvédelmi és nukleáris biztonsági ügyekért felelős minisztert, a Zöldek politikusát.

Az MTI által is idézett hivatalos levélben a kormányzati munka rendjéről szóló szabályzat első paragrafusára hivatkozott, miszerint a kancellárt illeti meg a politikai irányvonal meghatározásának joga, és a miniszterek kötelesek végrehajtani minden döntést, amelyet a kormányfő ezen jogával élve hoz.

Olaf Scholz így hatalmi szóval zárta le az atomerőművek üzemidejének meghosszabbításáról a Zöldek és az FDP között hetek óta folytatott vitát, amelyben a partnerei a közvetítésével sem tudtak megállapodásra jutni.

A Zöldek a hétvégén tartott kongresszusukon még külön határozatot is elfogadtak arról, hogy csak két erőmű üzemidejét lehet meghosszabbítani, a harmadikat pedig az eredeti terveknek megfelelően az év végén le kell állítani, és nem szabad újabb fűtőelemet vásárolni. A nukleáris energia használatát a kezdetektől, az 1980-as évek elejétől elutasító Zöldekkel szemben a liberálisok azt sürgették, hogy mindhárom erőművet tartsák üzemben egészen 2024 végéig, és működtetésükhöz rendeljenek újabb fűtőelemeket.

A német kormány szeptember végén egy 200 milliárd eurós alap – Olaf Scholz kancellár megfogalmazása szerint „védőpajzs” – létrehozását jelentette be a növekvő energiaárak megfékezése és az ellátás biztosítása érdekében. Bár a csomag elköltésének pontos módját még nem dolgozták ki, a tervek között szerepel a gázár hatósági korlátozása, a gázra vonatkozó áfa csökkentése, valamint a lakossági és ipari gázfelhasználók anyagi kompenzációja.

A csomag méretét jelzi, hogy a 200 milliárd euró a 2021-es német bruttó hazai össztermék (GDP) 5,6 százalékával egyenértékű, ráadásul a német kormány korábban már félretett és részben el is költött 100 milliárd eurót a gázáremelkedés kezelésére. A 300 milliárdos német keret kétszer akkora, mint a két másik nagy uniós gazdaság, Franciaország és Olaszország energiaügyi beavatkozása együtt, GDP-arányosan pedig háromszor akkora, mint bármelyik másik európai rezsicsökkentés.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!