Több mint 80 ezer milliárd forintnyi összeget költ Németország rezsitámogatásra

2022. szeptember 29. – 17:30

Másolás

Vágólapra másolva

Megegyeztek a Németországot koalícióban vezető pártok arról, hogy 200 milliárd eurót (84 ezer milliárd forintot) fordítanak a lakosság rezsiköltségeinek csökkentésére – írja a Spiegel. Az összeggel főleg a gázszámlákat és a villanyszámlákat fogják csökkenteni, hogy a németeknek ne a világpiaci árat kelljen fizetni a földgázért. A korábbi német energiaügyi szabályozás ezzel a változtatással meg fog szűnni.

A sajtótájékoztatót Olaf Scholz szociáldemokrata kancellár, Christian Lindner liberális pénzügyminiszter, és Robert Habeck gazdasági, klímaügyi és energetikai miniszter tartották. A megegyezés értelmében a gáz árának a jövőben Németországban lesz egy felső határa, aminél többet senkinek nem kell majd fizetni.

A sajtótájékoztatón kiemelték: a földgáz ára azért is van az egekben, mert az oroszok elzárták a Németország felé húzódó gázcsapokat – amelyek azóta ráadásul meg is hibásodtak. Szerintük tehát erre a ráfordításra elsősorban „Oroszország támadó háborúja” miatt van szükség.

A gázárfék részletei még nem ismertek, a német kormány egy külön bizottságra bízta a pontos szabályozás kidolgozását. A bejelentéssel együtt megerősítették: a korábbi tervekkel szemben nem fogják jövő tavaszig bezárni az utolsó működő német atomerőműveket.

A német kormány az utóbbi időben több radikális intézkedést is hozott az energiapiac szabályozásáról, szeptemberben például államosították a legnagyobb gázimportőrt, az Unipert, majd felröppent a hír, hogy a második legnagyobb gázimportőrt, a Gazprom leányvállalataként működő SEFÉ-t is állami tulajdonba helyezhetik – mégpedig kisajátítás útján.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!