A wellnesshotelek negyede bezárhat a téli szezonra a magas rezsiszámlák miatt

2022. október 13. – 19:22

Másolás

Vágólapra másolva

A magyarországi wellness-szállodák több mint 25 százaléka bezárhat az idei télre Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének tiszteletbeli elnöke szerint.

Flesch a Hír TV-nek nyilatkozva azt mondta, eleve ennek a hoteltípusnak a legmagasabb a rezsije, havi szinten az egyes szállodák 10-12 milliós energiaszámlákat fizettek már a válság előtt is havonta. Mostanra ez az összeg legalább 100 millió forint környékére lőtt ki (de Flesch tud olyan esetről is, ahol meghússzorozódtak a költségek), amit a hotelek már nem fognak tudni kigazdálkodni, egy részük be is zárhat.

Az MSZÉSZ arra számít, hogy a növekvő költségek mellett a visszaeső kereslet is sújthatja a szállodákat, hiszen a családok megélhetési költségei megugrottak az inflációval, nem lesz annyi pénz üdülni. Arra a kérdésre, hogy a szállodabezárások ideiglenesek vagy véglegesek lesznek-e, a tiszteletbeli elnök azt mondta, biztosan lesz olyan egység, ami többé már ki sem nyit. Ugyanakkor ők azért arra számítanak, hogy a többség tavasztól újra fogad majd vendégeket.

A vendéglátás és az idegenforgalmi ágazat a többedik mély ütést szenvedi el az elmúlt években, az éttermek helyzetével külön cikksorozatban foglalkoztunk. Jelenleg (a Covid-időszakkal ellentétben) a budapesti, illetve többnyire külföldiek által látogatott helyek esélye a legjobb a túlélésre, ők ugyanis jobban tudják növelni az árakat. A gazdaságos üzemeltetéshez Flesch szerint a teljes ágazatban nagyjából 50 százalékos áremelésre lenne szükség, ami főként magyarok által látogatott helyeken egyáltalán nem realisztikus.

Erről a témáról ide kattintva angol nyelven is olvashat a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!