Újabb mélypontokon a forint a dollárral, az euróval és a fonttal szemben is

2022. október 12. – 17:16

Újabb mélypontokon a forint a dollárral, az euróval és a fonttal szemben is

Másolás

Vágólapra másolva

Miután szerda reggel a forint történelmi negatív csúcsot döntött, és az euró ára átlépte a 430 forintos lélektani határt, a helyzet tovább romlott délután. Újabb rekordok születtek:

az euró 432, a dollár 447, az angol font pedig 494 forintig erősödött.

A forint az orosz-ukrán háború kitörése óta mélyrepülésben van, a jegybank sorozatos kamatemelései ellenére. A mostani zuhanásnak vélhetően a KSH friss inflációs jelentése az oka, ami elég rémisztő, 20% feletti drágulást mutatott a fogyasztói árakban. Ilyen magas adatot 26 éve nem látott az ország.

A Holdblog elemzése szerint a forint erősödése mellett is sok érv szólna, magasak a kötvényhozamok, csökken a gázár, az unióval való megállapodás egyre közelebbinek tűnik – a forint mégis tovább zuhan.

A jelenséget a kormány jellemzően külső tényezőkkel indokolja (háború, szankciók, Brüsszel, baloldal, világgazdasági helyzet, a dollár szárnyalása), de eközben a régióból se a lengyel, se a cseh, de még a román valuta sem értéktelenedett ennyit. Ez pedig arra utal, hogy a forint rohamos gyengüléséhez a magyar kormány is sokat tett hozzá.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!