Elindult a gellérthegyi sikló pere

2022. október 11. – 14:19

Másolás

Vágólapra másolva

A perfelvételi tárgyalás megtartásával a múlt héten hivatalosan is megkezdődött a gellérthegyi sikló építése érdekében indított per a Pesti Központi Kerületi Bíróságon – tudta meg a Népszava. A beruházó Gellérthegyi Sikló Kft. azért perelte be a fővárosi önkormányzatot, mert az idén februárban felmondta a projekt megvalósítását célzó 2009-es szerződést. A cég szerint a főváros érdekmúlásra hivatkozó elállása a szerződéstől jogellenes, így szerintük a szerződés továbbra is hatályos.

A cég a Népszavának küldött közleményében azt írta, „a sikló megépítésével egy több mint százéves terv válna valóra. A régóta várt fejlesztés révén a Gellért-hegy környezetbarát módon kapcsolódhatna be a főváros vérkeringésébe. Egyben lehetővé válna a városrész közúti forgalmát rendkívül módon terhelő, ezáltal az ott lakók életminőségére negatív hatással lévő turistabuszok teljes kitiltása a környező utakról. Az idegenforgalmi főszezonban ugyanis naponta átlagosan 350-400 turistabusz fordul meg a városrészben. A behajtási korlátozás elrendelésével a városrész útjai biztonságosabbak lennének, és a levegő minősége is érzékelhetően javulna, miközben Budapest turisztikai kínálata egy új, izgalmas attrakcióval gazdagodna.”

Májusban írtunk arról, hogy a magánberuházók perrel kényszerítenék ki, hogy a főváros velük építsen siklót. Miközben abban nagyjából mindenki egyetért, hogy az egyre bővülő turisztikai tartalmú Gellérthegyet (Citadellát) érdemes lenne egy kibocsátásmentes közlekedési eszközzel elérni, a tervezett sikló építése 13 évvel az erről szóló szerződés aláírása után sem indult el. Sőt, a helyzet mintha egyre rosszabb lenne. A főváros és a magánbefektetők konfliktusáról itt írtunk részletesebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!