November 1-től bezár a soproni Tűztorony és a többi városi múzeum, végleg lakat kerül a Hotel Lövérre is

2022. október 7. – 08:46

frissítve

November 1-től bezár a soproni Tűztorony és a többi városi múzeum, végleg lakat kerül a Hotel Lövérre is
A Tűztorony Sopronban 2022 szeptemberében – Fotó: Baranyai Balázs / MTVA Bizományosi

Másolás

Vágólapra másolva

November elsejétől végleg lakat kerül Sopron ikonikus szállodájára, a Hotel Lövérre, amely 39 év után zár be. A szálloda ideiglenes bezárása már szeptemberben felmerült, Bartha György a háromcsillagos hotel bérlője és igazgatója ezt a megnövekedett rezsiszámlákkal indokolta: „Az elmúlt néhány hónap gáz- és áramszámláit nézve az éves energiaköltségünk 80 millióról mintegy 420 millióra nőne, s ezt nem tudjuk kigazdálkodni” – nyilatkozta akkor a Turizmus.com-nak.

A szálloda honlapjára azóta már kikerült egy búcsúzkodás, ami azt sejteti, hogy nem ideiglenes, hanem végleges a leállás.

„Tőlünk független külső körülmények kedvezőtlen alakulása végleg térdre kényszerít bennünket”

– írják ebben a szállást foglalókat is tájékoztató levélben. Bartha György és Bartha Mária, akik több mint nyolc éve üzemeltették a Danubius Hotels tulajdonában lévő szállót, azt írták, hogy közös megegyezéssel szüntették meg az üzemeltetői szerződést. Akiknek szállásfoglalásuk van, azok a befizetett előleget levonások nélkül visszakapják, akiknek érvényes ajándékutalványuk van, azoknak a befizetett vásárlási árat szintén levonások nélkül visszafizetik. „Amennyiben érvényes, de fel nem használt utalvánnyal, vagy jelenleg foglalás nélküli előleggel rendelkezik, kérjük, haladéktalanul vegye fel a kapcsolatot szállodánkkal” – írták még a honlapon.

Szintén soproni hír, hogy ugyancsak november elsejétől nem látogathatók a városi fenntartásban lévő Soproni Múzeum kiállítóhelyei, köztük a Tűztorony sem. A városi múzeumok honlapjára a múlt héten került ki a tájékoztatás Változik a múzeum nyitvatartás címmel, eszerint októbertől őszi nyitvatartásra álltak át, majd november 1-től „közgyűlési határozat értelmében a Soproni Múzeum valamennyi kiállítóhelye bezár”, valamint elmaradnak az október elejétől december elejéig tervezett múzeumi szabadegyetemi programok is. A Soproni Múzeum kiállítóhelyei az alábbiak:

  • Bányászati Emlékház – Brennbergbánya,
  • Központi Bányászati Múzeum,
  • Lábasház,
  • Lenck-villa és kertje,
  • Macskakő Gyermekmúzeum,
  • Ó-Zsinagóga,
  • Patika-ház,
  • Pék-ház,
  • valamint a város szimbólumának számító Tűztorony.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!