Varga Mihály: Közel 300 milliárd forintot kaphat Magyarország a fosszilis energiafelhasználás csökkentésére

2022. október 5. – 16:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az uniós pénzügyminiszterek tanácsán arról döntöttek, hogy Magyarország közel 300 milliárd forintot kaphat a fosszilis energiafelhasználás csökkentésére. A hírt Varga Mihály pénzügyminiszter jelentette be a Facebook-oldalán szerda délután. Azt írja, a több mint 700 millió eurónyi forrás Magyarország energiabiztonságát erősítheti a következő években.

A keddi tanácskozáson kezdték tárgyalni a miniszterek eredeti RePowerEU-t módosító cseh javaslatot. Varga arról beszélt a tanácskozás után az MTI szerint, hogy a magyar kormány egyetért azzal, hogy a tagországoknak segítséget kell nyújtani az orosz fosszilis energiától való függőség csökkentéséhez.

A bizottság által benyújtott javaslatot azonban Magyarország nem támogatta, mert a források szétosztásánál nem vették figyelembe, hogy mely tagországnak mekkora terhet jelent az orosz fosszilis energiától való függőség csökkentése. Több milliárd euró elosztásáról van szó, így az EU-nak figyelembe kellett venni azt szerinte, hogy a kelet-közép-európai tagállamok nagyobb mértékben függnek az orosz energiahordozóktól.

A májusban bemutatott REPowerEU javaslatról korábban itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!