Új történelmi mélypont: 425 forintnál is járt a dollár

2022. szeptember 26. – 09:12

Másolás

Vágólapra másolva

Gyengült a forint árfolyama hétfő reggelre a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben. A dollár ellenében hétfőn a forint új árfolyammélypontot ért el, a 424-es szintet is megcsípték a jegyzések a Portfolio megfogalmazása szerint. Kora délután újabb rekord született: 425,3 forint volt egy dollár.

Frissítés: Este hat után pedig megint újabb rekord lett: 425,5 forint volt egy dollár.

A gazdasági portál azt írja, hogy az olaszországi választási eredmény, a jobboldali-szélsőjobboldali koalíció várható győzelme befolyásolja a dollár-euró árfolyamot. Az amerikai valuta új húszéves csúcsra ugrott az euróval szemben.

Az egy héttel korábbihoz képest hétfő reggeli jegyzésén a forint 0,5 százalékkal áll gyengébben az euróval, 4,5 százalékkal gyengébben a dollárral és 2,4 százalékkal gyengébben a svájci frankkal szemben. A forint szeptemberi teljesítménye eddig 1,5 százalékos gyengülés az euró, 5,9 százalékos gyengülés a dollár és 5,2 százalékos gyengülés a svájci frank ellenében, írta kora reggeli elemzésében az MTI.

Korábbi cikkünkben azt írtuk, hogy a dollár erősödésének elsősorban két oka van:

  • egyrészt az amerikai gazdaság ugyan nincs jó helyzetben, de már éppen kifelé jön a válságból, miközben a többi nagy gazdaság különböző okokból mind komoly kihívásokkal küzd,
  • másrészt az amerikai központi bank feladatait ellátó Fed a héten ismét kamatot emelt, elnöke pedig megerősítette korábbi kijelentését, miszerint egészen addig emelik tovább a kamatot, amíg le nem törik az inflációt.

Mélységi árfolyamrekordokra gyengült a font is a dollárral szemben hétfőn, elsősorban azért, mert a piaci szereplők aggályosnak tartják a kormány által bejelentett 45 milliárd font (több mint húszezer milliárd forint) értékű adócsökkentési program finanszírozhatóságát és az államadósságra gyakorolt hatását, írta az MTI.

A piaci adatok alapján a hétfői kereskedés korai szakaszában 1,033 dollár/font árfolyamot is mértek az ázsiai, majd a londoni kereskedésben; ez 4,7 százalékos gyengülés volt a pénteki nyitáshoz képest. Ilyen alacsony dollárárfolyamra azóta nem volt példa, hogy Nagy-Britannia csaknem 52 évvel ezelőtt, 1971 februárjában áttért az azóta is használatos, modern decimális pénzrendszerre. A font hétfői gyengülése előtt 1985 februárjában mérték az eddigi legalacsonyabb dollárfolyamot a tízes pénzrendszer meghonosítása óta, 1,054 dollár/font árfolyamszint környékén.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!